Свет

Сијарто: Клонићемо се натовског лудила с Украјином

Будимпешта ће се наредних недеља борити да се клони тог лудила, од снабдевања оружјем, обуке украјинске војске па све до прикупљања тих 100 милијарди долара за рат, поручио је шеф мађарске дипломатије
Сијарто: Клонићемо се натовског лудила с УкрајиномGetty © Gorana Jakovljevic/Anadolu Agency

НАТО чланице добиле су данас од генералног секретара Јенса Столтенберга предлог да се прикупи нови фонд од 100 милијарди долара за Украјину током пет година, а Мађарска ће се борити да не учествује у том лудилу, изјавио је мађарски министар спољних послова Петер Сијарто.

"НАТО сада жели да 'упумпа' нових 100 милијарди долара у тај рат. Одговарајући предлог генералног секретара Алијансе достављен је земљама чланицама на прво читање", казао је Сијарто у видео поруци објављеној на Фејсбуку.

Према његовим речима, очекује се да ће нови фонд бити распоређен на пет година, а то значи да НАТО рачуна на продужење рата за још пет година.

"Ми знамо какве ризике то носи. Будимпешта ће се наредних недеља, током преговора, борити да се клони тог лудила, од снабдевања оружјем, обуке украјинске војске па све до прикупљања тих 100 милијарди долара за рат", додао је шеф мађарске дипломатије.

Сијарто је додао да са таквим плановима, као и одлуком о стварању мисије за координацију обуке украјинске војске и слања оружја у Кијев, НАТО прелази сопствене црвене линије.

Он је раније изјавио да је западнe политичарe у протекле две године ухватило лудило до те мере да причају о слању трупа у Украјину и нуклеарном рату.

"Западноевропско војно лудило је ушло у нову димензију и претворило се у неку врсту опсесије нуклеарним ратом", казао је Сијарто и подсетио на изјаву председника Француске о могућем слању трупа НАТО-а у Украјину и председника Пољске о могућности нуклеарног рата.

image