Свет

Борељ: Користити фондове ЕУ за јачање украјинске војне индустрије

Високи представник ЕУ за спољну политику и безбедност је рекао да би то био један од корака ка интеграцији украјинског војног сектора у европски
Борељ: Користити фондове ЕУ за јачање украјинске војне индустрије© Photo by European Commission/POOL/Anadolu via Getty Images

Високи представник ЕУ за спољну политику и безбедност Жозеп Борељ заложио се данас за коришћење европских фондова за јачање војне производње у Украјини.

Борељ је пред почетак Форума одбрамбене индустрије ЕУ-Украјина у Бриселу рекао да треба проучити на који начин може да се повећа војна производња у Украјини уз помоћ средстава ЕУ, што би био један од корака ка интеграцији украјинског војног сектора у европски, пренела је шпанска агенција "Еуропа прес".

Форум је први корак у примени европске одбрамбене индустријске стратегије и важан је део подршке ЕУ Украјини, саопштила је Европска комисија (ЕК) на платформи Икс.

На конференцији у Бриселу окупили су се представници 140 европских и украјинских компанија за производњу оружја, у циљу договора о сарадњи на повећању производње у Украјини.

image