Свет

Амерички конгресмен: Ако Украјина падне, САД би могле да пошаљу војску

Као разлог наставка подржавање Украјине Хаким Џефрис наводи "спречавање ширење рата"
Амерички конгресмен: Ако Украјина падне, САД би могле да пошаљу војску© Artur Widak/Anadolu Agency via Getty Images

Не можемо да дозволимо да Украјина изгуби, јер ако падне, постоји велика вероватноћа да ће САД морати да се умешају у сукоб ангажовањем слањем својих трупа, а не само финансијску помоћ, изјавио је лидер демократске мањине у Представничком дому Конгреса Хаким Џефрис у интервјуу за "Си-Би-Ес њуз".

Као разлог наставка подржавање Украјине наводи "спречавање ширење рата". 

Према његовим речима, у Републиканској партији јача проруска фракција која не жели да подржава Украјину и "из неког разлога сматра да Русија није непријатељ САД". Додао је да је главни поборник ове политике у Представничком дому републиканка Марџори Тејлор Грин.

Претходно је италијанска "Република" објавила у свом коментару да НАТО може да распореди војни контингент од 100.000 војника за војну акцију против Русије ако та земља пређе једну од две црвене линије.

Лист наводи да се прва црвена линија односи на директну или индиректну интервенцију треће стране у рату против Украјине, а реч је пре свега о учешћу у инвазији са севера Белорусије, док је друга црвена линија војне провокације против балтичких земаља, Пољске или Молдавије.

Претходно је француски председник је у интервјуу за "Економист" изјавио да не искључује могућност слања трупа у Украјину ако Русија "пробије линије фронта" и уколико Кијев то затражи од Париза, пренео је портал БФМТВ.

"Када би Руси пробили линије фронта и да постоји украјински захтев – што данас није случај – било би легитимно да се постави то питање", рекао је Макрон.

Москва је више пута упозоравала Запад да не шаље трупе у Украјину.

Изјаве француског председника Емануела Макрона о могућем слању трупа у Украјину и британског министра спољних послова Дејвида Камерона да Украјина наводно има право да британским оружјем нападне територију Русије, представљају наставак веома опасног тренда, изјавио је портпарол Кремља Дмитриј Песков.

Портпаролка руског министарства спољних послова Марија Захарова написала је у петак на Телеграму да од НАТО снага "неће остати ништа" ако буду послате на линију фронта.

image