Свет

Нетанјаху: Немамо избора осим да уништимо Хамас

Ако их не уништимо, ако их оставимо, они ће се вратити. Изаћи ће из тунела, преузеће опет Газу и урадиће оно што су обећали, поручио је Нетанјаху
Нетанјаху: Немамо избора осим да уништимо Хамасwww.globallookpress.com © Kira Hofmann

Израелски премијер Бенјамин Нетанјаху изјавио је данас да се нада превазилажењу несугласица са америчким председником Џозефом Бајденом када је реч о рату у Гази, као и да Израел "нема избора осим да уништи Хамас", укључујући и припаднике те групе у Рафи.

"Често смо се слагали, али смо имали и несугласице. Били смо у стању да их превазиђемо. Надам се да ћемо моћи да их превазиђемо и сад, али ћемо учинити оно што морамо учинимо да бисмо заштитили нашу земљу", рекао је Нетанјаху у интервјуу за емисију "Др Фил Прајмтајм", преноси "Тајмс ов Израел".

Нетанјаху је, говорећи о рату у Гази, оценио да Израел "нема избора осим да уништи Хамас", укључујући и припаднике те групе у граду Рафа.

"Ако их не уништимо, ако их оставимо, они ће се вратити. Изаћи ће из тунела, преузеће опет Газу и урадиће оно што су обећали, урадиће 7. октобар, овај огромни масакр изнова, изнова и изнова", рекао је Нетанјаху.

Емисија за коју је Нетанјаху дао интервју је снимљена у среду, пре него што је Бајден упозорио да ће обуставити снабдевање Израела оружјем ако израелска војска изврши велику инвазију на Рафу.

Нетанјаху је јуче, одговарајући на упозорење САД, изјавио да ће Израел "ако мора, стајати сам".

Израел је ове седмице напао Рафу, где је више од милион Палестинаца нашло уточиште од сукоба у другим деловима Појаса Газе, а Тел Авив је саопштио да је реч о "ограниченој операцији".

image