Свет

Бела кућа тврди да офанзива на Рафу неће помоћи Израелу да победи, Нетанјаху каже: Сами ћемо

Кирби је нагласио да се САД надају да ће Израел одустати од копнене инвазије најјужнијег палестинског града, у коме се налази око 1,4 милиона људи, а израелски премијер одговара да ће се борити "зубима и ноктима"
Бела кућа тврди да офанзива на Рафу неће помоћи Израелу да победи, Нетанјаху каже: Сами ћемо© AP Photo/Holly Ramer, File/Tanjug

Амерички председник Џозеф Бајден сматра да велика израелска офанзива на Рафу неће помоћи тој земљи да победи Хамас у Појасу Газе, поручио је данас портпарол Беле куће за националну безбедност Џон Кирби.

Он је нагласио да постоје начини да се елиминишу преостали оперативци Хамаса у палестинској енклави, који не укључују операцију која носи велики ризик по цивиле, преноси Ројтерс.

Кирби је током брифинга за новинаре истакао да ће САД наставити да помажу Израелу и да Вашингтон не окреће леђа блискоисточном партнеру.

Међутим, израелски премијер Бенјамин Нетанјаху Вашингтону одговара да ће та земља "уколико мора, стајати сама".

"Ако морамо да стојимо сами, стајаћемо сами. Већ сам рекао да ако морамо, борићемо се зубима и ноктима", поручио је ом након што је администрација у Вашингтону одложила неколико пошиљки оружја у Тел Авив услед неслагања о израелској офанзиви на Рафу.

Пропали преговори

Последња рунда преговора о примирју у Појасу Газе је завршена након што је Израел посредницима, укључујући САД, Египат и Катар, указао на резерве које Тел Авив има када је у питању предлог Хамаса о таоцима, рекао је израелски званичник за Ројтерс.

Он је додао да се израелска делегација вратила из Каира, а Израел ће наставити војне операције у Рафи и другим деловима палестинске енклаве према плановима.

"И даље верујемо да постоји пут напред, али ће бити потребно мало моралне храбрости са обе стране како бисмо потписали овај договор", рекао је Кирби.

Додао је да су у току америчко-израелске консултације о алтернативи за офанзиву на Рафу.

Ројтерс је пренео да се у египатској престоници налазио и директор ЦИА Вилијам Бернс, који је на месту америчког посредника заменио државног секретара Ентонија Блинкена.

Бернс је, према извештајима, био у Каиру и током претходне рунде преговора која је такође пропала.

Кирби је нагласио да се САД надају да ће Израел одустати од копнене инвазије најјужнијег палестинског града, у коме се налази око 1,4 милиона људи.

image