Свет

Времешне климатске активисткиње покушале да оштете Магна карту у Лондону

Постоје само четири оригинална примерка енглеског уговора из 13. века који је утврдио да нико није изнад закона. Два се чувају у Британској библиотеци, једна се налази у катедрали Салисбери, а једна је у замку Линколн
Времешне климатске активисткиње покушале да оштете Магна карту у Лондону© Tanjug/AP Photo/Kin Cheung

Две климатске активисткиње старости 82 и 85 година разбиле су делове ојачане кутије у којој се чува оригинал документа Магна карта у Британској библиотеци у Лондону.

У даљем уништавању зауставило их је обезбеђење.

У видео-снимку који је на друштвеним мрежама објавила организација "Џаст Стоп Оил", види се велечасни др Сју Парфит (82), англикански свештеник и Џуди Брус (85) која је неколико пута ударила чекићем.

Парфит је тада подигла транспарент на којем је писало "влада крши закон".

Историјски документ није оштећен, саопштили су из библиотеке.

Постоје само четири оригинална примерка Магна карте, енглеског уговора из 13. века који је утврдио да нико није изнад закона. Два се чувају у Британској библиотеци, једна се налази у катедрали Салисбери, а једна је у замку Линколн.

"Као хришћанка, приморана сам да учиним све што могу да ублажим ужасну патњу која прелази све границе и већ је ту. Морамо зауставити нафту", могло се чути како Парфит каже у видео-снимку.

Лондонска метрополитен полиција саопштила је да је ухапсила две особе због сумње да су нанели штету у вези са овим инцидентом.

Влада Велике Британије је 2023. усвојила нови закон којим се дозвољавају оштрије акције против протеста који ометају свакодневни живот.

Британија је сузбијала овакве демонстрације, посебно оне које су организовали климатски активисти, који су прекидали спортске догађаје, блокирали саобраћај и чак провалили у приватну резиденцију премијера Ришија Сунака прошле године, како би на његову кућу ставили црну тканину у знак протеста против његове политике везане за нафту.

image