Свет

Укратко, 12. мај: Путин предложио новог министра одбране, обележен Дан сећања на жртве у НДХ

У нападу Оружаних снага Украјине на стамбену зграду у Белгороду погинуло је више од десет људи, а сирене за ваздушну опасност током дана огласиле су се пет пута
Укратко, 12. мај: Путин предложио новог министра одбране, обележен Дан сећања на жртве у НДХwww.globallookpress.com © © Kremlin Pool
  • Председник Русије Владимир Путин предложио је Андреја Белоусова за новог министра одбране Руске федерације, док је Сергеј Шојгу предложен за секретара Савета безбедности Русије. Такође, руски председник предложио је да Сергеј Лавров настави да обавља функцију шефа дипломатије РФ. 
  • Оружане снаге Украјине гађале су стамбену зграду у Белгороду, након чега се урушио цео улаз у згради од десет спратова, а из рушевина је, за сада, извучено девет тела, док је 20 људи повређено. 
  • Тенкови израелске војске (ИДФ) ушли су у Џабалију, камп за избеглице на северу Газе, а цивилима у Џабалији и Беит Лахији, као и у централној области града Рафе, израелска војска је наредила да се евакуишу. 
  • Супруга председника Украјине Елена Зеленска дошла је у билатералну посету Београду, а са њом је допутовао и министар спољних послова Украјине Дмитриј Кулеба. Њихови домаћини били су супруга српског председника Тамара Вучић, као и министар спољних послова Србије Марко Ђурић.
  • Истекао је прелазни период који је такозвана централна банка у Приштини одредила за почетак примене уредбе којом се забрањује употреба динара на Косову и Метохији. У Приштини су најавили да ће бити предузете мере против свих оних који за готовинске трансакције на КиМ користе друге валуте осим евра.
  • Руска војска ослободила је четири насеља у Харковској области, саопштило је руско Министарство одбране. Како се наводи, војници групе Оружаних снага Русије "Север" ослободиле су насеља Гатишче, Красное, Мороховец и Олејниково. 
  • Хиљаде верника окупило се у манастиру Острог да прослави празник Светог Василија Острошког, чије мошти почивају у овом манастиру. Свечану архијерејску литургију предводио је митрополит црногорско-приморски Јоаникије са свештенством и монаштвом, уз присуство већег броја архијереја.
  • Руска нафтна компанија "Гаспром" саопштила је да доставља у Европу 42,9 милиона кубних метара гаса дневно преко Украјине. Транзит иде преко гасне станице 'Суџа' у количини коју је Украјина одобрила, док је захтев за транзит кроз гасну станицу 'Сохрановка' одбијен, саопштили су из компаније.
  • Државне посете кинеског председника Си Ђинпинга Француској, Србији и Мађарској консолидовале су односе Кине са три европске земље и поново покренуле сарадњу Кине и ЕУ, изјавио је кинески министар спољних послова Ванг Ји. Он је на брифингу за новинаре рекао да су се председници Кине и Србије договорили да у новој ери граде кинеско-српску заједницу са заједничком будућношћу, као и да ће та одлука постати нова прекретница у историји кинеско-српских односа.
  • Више од 300 људи погинуло је у бујичним поплавама које су захватиле неколико провинција у Авганистану, а многи се и даље воде као нестали, саопштио је Светски програм за храну УН.
  • Поплаве су однеле велики број живота и у Бразилу где се у држави Рио Гранде до Сул број мртвих повећао на 136, а око 537.000 људи морало је да напусти домове.
image