Србија и Балкан

Хиљаде верника у манастиру Острог на празник Светог Василија Острошког: Спавали на отвореном (ФОТО)

Неки од њих прешли су пешке стотине километара до манастира, верници су целе ноћи могли да се поклоне и целивају мошти Светог Василија Острошког
Хиљаде верника у манастиру Острог на празник Светог Василија Острошког: Спавали на отвореном (ФОТО)© TANJUG/ STR

Хиљаде верника окупило се данас у манастиру Острог да прослави празник Светог Василија Острошког, чије мошти почивају у овом манастиру.

Неки од њих прешли су пешке стотине километара до манастира.

Плато испред манастира је преплављен шаторима, врећама за спавање и ћебадима оних који су пешке, аутобусима или аутомобилима дошли јуче како би присуствовали вечерњој служби.

У осам сати јутрос почела је свечана архијерејска литургија коју предводи митрополит црногорско-приморски Јоаникије са свештенством и монаштвом, уз присуство већег броја архијереја, преносе Вијести.

Јуче су током целог дана пристизале групе поклоника који су из разних крајева Црне Горе, Србије и Републике Српске пешачили стотине и десетине километара до манастира Острог, саопштила је Митрополија црногорско-приморска.

Епископи Теодосије и Јован су са свештенством и свештеномонаштвом служили празнично бдење, а поред осталих, саслуживали су и острошки игуман архимандрит Сергије и игуман манастира Трескавац архимандрит Варнава.

Верници су целе ноћи могли да се поклоне и целивају мошти Светог Василија Острошког.

Српска православна црква и верници данас славе Светог Василија Острошког, празник посвећен великом чудотворцу и исцелитељу.
Мошти овог светитеља се чувају у манастиру Острог, који је место ходочашћа и за вернике других религија.

image