Свет

Амерички милијардер против пропалестинских демонстрација: Производ културне револуције у образовању

Кен Грифин је упоредио протесте на америчким кампусима са "перформативном уметношћу" која неће помоћи ни једној страни
Амерички милијардер против пропалестинских демонстрација: Производ културне револуције у образовањуwww.globallookpress.com © Jimin Kim/Keystone Press Agency

Амерички милијардер Кен Грифин назвао је протесте на студентским кампусима због цивилних жртава у Гази "крајњим производом културне револуције у америчком образовању".

"Оно што сада видите је крајњи производ културне револуције у америчком образовању која се одвија у америчким кампусима, посебно користећи парадигму угњетавача и потлачених", рекао је милијардер оснивач хеџ фонда "Цитадел" у интервјуу за "Фајненшел тајмс", упоредивши протесте са "перформативном уметношћу" која не помаже ни Палестинцима, ни Израелцима.

До сада су на америчким колеџима ухапшене хиљаде грађана на протестима због војне операције Израела, а председници више угледних универзитета, укључујући Харвард, поднели су оставке.

Грифин је у више наврата критиковао протесте на америчким кампусима, назвавши студенте Харварда "пахуљицама" и прекинуо је донације тој установи у јануару, док је у сада рекао да су протести резултат "неуспешног образовног система". 

"Харвард би у први план требало да стави залагање за меритократију у Америци и да образовање следеће генерације лидера у америчком бизнису, влади, здравству и филантропији. Харвард ће прихватити наше западне вредности које су изградиле једну од највећих држава на свету, неговати те вредности код студената и тражити од њих да те вредности манифестују до краја свог живота", рекао је он на питање британског листа шта би Харвард требало да учини у овом питању.

Председник САД Џозеф Бајден је раније овог месеца рекао да студенти имају права на мирне протесте, али је одбацио њихов захтев да промени приступ питању Газе и рекао да "ред мора превладати" у школама.

image