Свет

Пропалестински протести се шире: Дигли се студенти у нордијским земљама

Пропалестинске демонстрације заказане су и у Малмеу за време учешћа израелског кандидата на Песми Евровизије
Пропалестински протести се шире: Дигли се студенти у нордијским земљамаwww.globallookpress.com © Alexander Pohl/Keystone Press Agency

Талас протеста универзитетских кампуса широм Европе и САД који изражавају солидарност са Палестинцима због рата у Гази стигао је до нордијских земаља, јављају медији.

У Финској, десетине демонстраната из групе солидарности Студенти за Палестину наводно су подигли камп испред главне зграде Универзитета у Хелсинкију. Они захтевају да та институција прекине везе са израелским универзитетима, укључујући раскид свих уговора о размени студената и истраживачкој сарадњи.

Демонстранти сматрају да су израелски универзитети, а посебно Универзитет у Тел Авиву и Хебрејски универзитет у Јерусалиму, били су укључени у развоју војних технологија које се користе у Гази и у оквиру обуке војног особља.

Фински високошколски институти требало би да следе оне у Норвешкој, где је пет универзитета прекинуло везе са Израелом у фебруару, сматрају демонстранти, упозоривши да ће се демонстрације наставити док се не испуне њихови захтеви.

У Данској су студенти такође поставили пропалестински камп на Универзитету у Копенхагену. Око 45 шатора је наводно постављено на травњаку испред кампуса Факултета друштвених наука.

Универзитет је рекао да студенти имају право да протестују, али их је позвао да поштују правила у кампусу.

"Тражите дијалог, а не сукобе, и направите места за перспективе које нису ваше", навела је администрација универзитета на Иксу.

Пропалестинска група је тврдила да су њихови покушаји да разговарају са администрацијом у протекле две године о повлачењу инвестиција из израелских компанија били узалудни.

"Не можемо више да се задовољимо опрезним дијалогом који не води ка конкретним акцијама", навела је група на својој Фејсбук страници.

Пропалестинске демонстрације очекују се у трећем по величини граду у Шведској, Малмеу, који би је домаћин такмичења за Песму Евровизије.

Шведска, како извештавају медији, пооштрава безбедност уочи протеста, тако што наоружава полицији веће оружје и доводи официре за појачање из Данске и Норвешке.

Демонстрације у Малмеу планиране су за 9. мај, када ће Израел учествовати у другом полуфиналу Евровизије, и 11. мај, на дан финала. Демонстранти кажу да ће оспорити учешће Израела на такмичењу.

Израелској такмичарки Еден Голан речено је да не напушта хотелску собу из безбедносних разлога.

До ширења пропалестинских протеста долази у тренутку када су израелски тенкови ушли у град Рафа у јужној Гази како би извели "прецизну противтерористичку операцију" против милитаната Хамаса.

Хамас је покренуо изненадни напад на Израел 7. октобра прошле године, у којем је убијено 1.200 људи и отето око 250 талаца. У војној операцији коју је Тел Авив покренуо у Појасу Газе као одговор на Хамасов напад је до сада убијено скоро 35.000 Палестинаца, од којих су већина жене и деца, према подацима Министарства здравља у Гази.

image