Свет

Блинкен у ненајављеној посети Кијеву: Састаће се са Зеленским

Амерички државни секретар састаће се и са премијером и министром спољних послова Украјине, са којима ће размотрити ситуацију на фронту и ефикасности новог пакета помоћи, рекао је представник Стејт департмента Метју Милер
Блинкен у ненајављеној посети Кијеву: Састаће се са Зеленским© Spencer Platt/Getty Images

Амерички државни секретар Ентони Блинкен стигао је у ненајављену посету Кијеву, где ће се састати са украјинским председником Владимиром Зеленским.

"Блинкен је стигао у Кијев у ненајављену дипломатску мисију да би истакао приврженост администрације Џозефа Бајдена одбрани и безбедности Украјине", пренео је АП.

Како је прецизирао представник Стејт департмента Метју Милер, Блинкен ће се састати и са премијером Денисом Шмигаљом и министром спољних послова Дмитријем Кулебом.

Они ће размотрити ситуацију на фронту, ефикасности новог пакета помоћи и другорочним обавезама Вашингтона по питању подршке Кијеву.

Посета Блинкена уследила је мање од месец дана након што је Конгрес одобрио дуго одлагани пакет помоћи којим је издвојено 60 милијарди долара за Украјину, од чега ће велики део бити усмерен на допуњавање артиљерије и система противваздушне одбране.

Блинкен ће, током своје четврте посете Кијеву од почетка Специјалне војне операције, нагласити посвећеност америчке администрације одбрани и дугорочној безбедности Украјине, рекли су амерички званичници.

Саветник за националну безбедност САД Џејк Саливен изјавио је јуче да "покушава да заиста убрза темпо" америчких испорука оружја Украјини.

Високи амерички званичник који је путовао са Блинкеном возом из Пољске у Украјину, изјавио је да су артиљерија, средства ПВО и балистичке ракете дугог домета већ испоручени, а да су неки од њих већ на првој линији фронта.

image