Свет

Блинкен: Не смемо да одлажемо помоћ Украјини, јер може бити прекасно

Било би боље да су амерички конгресмени месецима раније гласали за пружање помоћи Кијеву, стога је изузетно важно да се "то уради управо сада, овог викенда", оценио је амерички државни секретар
Блинкен: Не смемо да одлажемо помоћ Украјини, јер може бити прекасноwww.globallookpress.com © IMAGO/Leon Kuegeler/photothek.de

Конгрес мора да се договори о пакету помоћи Украјини што је пре могуће, иначе постоји опасност да ће бити "прекасно", изјавио је амерички државни секретар Ентони Блинкен.

"Ако наставимо да одлажемо помоћ Кијеву, постоји реална опасност да ћемо се наћи у ситуацији да буде прекасно", рекао је Блинкен на конференцији за новинаре након састанка министара спољних послова Г7 на италијанском острву Капри.

Према његовим речима, било би боље да су амерички конгресмени месецима раније гласали за пружање помоћи Кијеву, али је да је због тога изузетно важно да се "то уради управо сада, овог викенда".

Блинкен је оценио да су земље Г7 сада "уједињеније него икада усред критичних изазова за глобалну заједницу".

"Из овог састанка министара спољних послова излазимо уједињенији него икада у суочавању са критичним изазовима који прете међународној заједници", навео је.

Говорећи о признавању Палестине као државе, амерички државни секретар је нагласио да су "САД посвећене стварању палестинске државе са неопходним безбедносним гаранцијама за Израел, али да сада није право време за то".

Министри спољних послова земаља Г7 окупили су се 17-19. априла на италијанском острву Капри како би разговарали о хитним питањима на међународном дневном реду, укључујући сукобе у Украјини, кризу након иранског напада на Израел и ситуацију око појаса Газе и Црвене Море .

image
VV inauguration
banner