Свет

Г7 следеће недеље у Италији: О трговинским ризицима након што су САД увеле нове царине Кини

Италијански министар економије Ђанкарло Ђорђети је истакао да је "свет какав смо познавали готов", те да је у току "трговински рат који осликава геополитичке тензије"
Г7 следеће недеље у Италији: О трговинским ризицима након што су САД увеле нове царине КиниGetty © Sean Gallup

Група седам (Г7) развијених западних земаља разматраће ризике у светској трговини на састанку у Италији следеће недеље, након што су САД увеле "изузетно оштре" царине против Кине, рекао је италијански министар економије Ђанкарло Ђорђети.

Амерички председник Џозеф Бајден најавио је увођење нових царина на увоз из Кине, између осталог, на батерије за електричне аутомобиле, рачунарске чипове и медицинске производе.

Том одлуком је повећан ризик од трговинског сукоба две светске силе током изборне године у Америци, преноси Ројтерс.

На састанку министара финансија држава Г7, који ће следеће недеље бити одржан у италијанском граду Стреси, биће речи о "фрагментацији светске трговине, са најновијим потезима америчке владе која је увела оштре мере против Кине", истакао је Ђорђети.

Италијански министар је истакао да је "свет какав смо познавали готов", те да је у току "трговински рат који осликава геополитичке тензије". Он је додао да Европа мора да изгради сопствену улогу у том сценарију.

Још једно од питања о ком ће бити речи током састанка је и шта радити са замрзнутим руским средствима која се налазе у западним земљама, додао је Ђорђети.

Поједине државе чланице Г7, међу којима су и САД, желе да конфискују та средства искористе за пружање помоћи Украјини, али око тога нема консензуса на Западу.

image