Свет

Кина поручила Блинкену: Имамо право на трговину са свима, укључујући Русију

Портпарол кинеског министарства спољних послова је навео да НР Кина "није ни иницијатор ни учесник у украјинској кризи" и да "ни на који начин не долива уље на ватру, нити жели да има користи од сукоба у Украјини"
Кина поручила Блинкену: Имамо право на трговину са свима, укључујући Русију© Tanjug/Evelyn Hockstein, Pool Photo via AP

Портпарол кинеског министарства спољних послова Мао Нинг изјавио је данас да Кина има право да тргује и да води и економске односе са свим државама, укључујући и Русију.

Он је тако реаговао на изјаву америчког државног секретара Ентонија Блинкена да ће САД реаговати ако Кина настави да снабдева Русију производима које могу да имају и цивилну и војну употребу, преноси ТАСС.

"Право Кине на нормалну трговину и економску размену засновану на једнакости и обостраној користи са свим земљама, укључујући и са Русијом, не сме да буде прекршено или подривано", рекао је Нинг.

Он је навео да Кина "није ни иницијатор ни учесник у украјинској кризи" и да "ни на који начин не долива уље на ватру, нити жели да има користи од сукоба у Украјини.

Нинг је додао да је однос Кине према сукобу у Украјини непромењен, односно да се Пекинг залаже за преговоре и политички договор.

Блинкен је раније оптужио Кину да снабдева Русију производима које могу да имају и цивилну и војну употребу.

image