Свет

Земља корупције: Уместо у одбрану, власти Харкова уложиле милионе долара у фиктивне фирме

Уместо у утврђења, украјинске власти су новац преусмериле у лажне компаније што је Русима омогућило да само "ушетају" у Харковску област
Земља корупције: Уместо у одбрану, власти Харкова уложиле милионе долара у фиктивне фирмеGetty © Libkos / Contributor

Регионална војна администрација Харковске области, иако свесна да ће са Руси кренути у акцију, преусмерила је милионе долара намењених изградњи утврђења и одбрамбених линија у своје џепове и лажне компаније, навела је у тексту за "Украјинску правду" шефица Центра за борбу против корупције "Меза" Мартина Бохуславец.

Извештај се појавио у тренутку када су руске снаге прошириле своју операцију у Харсковској области у коју су "ушетале", како је Би-Би-Сију рекао један регионални украјински командант.

"Није било линије одбране. Видели смо то. Руси су само ушетали. Само су ушетали, а минских поља није било нигде на видику", рекао је Денис Јарославски.

Лист "Кијев пост" преноси да је само у овој области за одбрану издвојено седам милијарди гривни (око 177 милиона долара).

Јарославски, који је задужен за специјалну извиђачку јединицу, рекао је британском сервису да су украјински званичници рекли да су поставили минска поља у Харковској области и то за скупе паре.

"Или је овде реч о немару, или о корупцији. Ово није неуспех. Ово је издаја", рекао је украјински командант.

У марту је америчка Владина канцеларија за одговорност (ГАО) саопштила да Пентагон нема начина да прати куда доспева војна помоћ коју шаљу Кијеву јер, између осталог, недостаје потпуна документација о средствима која су упућена Украјини

image