Свет

Резервне линије одбране украјинске војске: "Змајеви зубићи", јаме и лопате

Као што је већ познато, након ослобођења Авдејевке и руског пробијања линије успостављене још 2014/2015. године, Украјина ужурбано покушава да изгради системе ровова, укопаних положаја и других утврђена на линији фронта помереној за 15 до 25 километара
Резервне линије одбране украјинске војске: "Змајеви зубићи", јаме и лопатеGetty © Kostiantyn Liberov/Libkos

Све интензивнији ваздушни удари и копнена офанзива руске војске натерали су украјинске трупе на "тактичко" повлачење у различитим секторима фронта, међутим како признају сами украјински војници повлачење на резервне положаје не гарантује сигурност, преноси АП.

Наиме, како је за поменуту агенцију навео војник са позивним знаком "Батјар", резервне линије одбране које треба да пруже заклон једва да постоје.

"Неопходно је да се убрза темпо изградње фортификација, тако да када дође до повлачења, можемо да се повучемо на унапред припремљене положаје", рекао је он и додао: "Садашња утврђења нису довољно добра".

Као што је већ познато, након ослобођења Авдејевке и руског пробијања линије успостављене још 2014/2015. године, Украјина ужурбано покушава да изгради системе ровова, укопаних положаја и других утврђена на линији фронта помереној за 15 до 25 километара.

Међутим, интензивно руско гранатирање, недостатак опреме и компликована бирократија, готово да онемогућавају изградњу на фронту дугачком око 1.000 км, упркос "руској офанзиви која се назире", преноси АП.

Кијев је за конструкцију резервних линија одбране ове године издвојио око 960 милиона долара, али како оцењују сами војници на фронту ово је требало урадити још прошле године "када је Украјина имала предност на бојишту".

Осим ровова и утврђења, вишеслојна линија одбране укључује минска поља и тенковске запреке, популарне "змајеве зубе", а вреди подсетити да су се управо ова два сегмента показала као кључна у заустављању украјинске офанзиве прошлог лета у Запорошкој области.

Ипак треба нагласити да је на кључним деловима фронта приметан изостанак украјинских минских поља, те се у већини случајева оклопне колоне руске војске несметано крећу по отвореним пољима и напредују даље ка насељима под контролом Кијева. Такође, на основу доступних фотографија приметно је да су украјински "змајеви зуби(ћи)" готово упола нижи од руских, што ће свакако негативно утицати на њихову ефикасност.

Како признаје један од команданата у оквиру "елитне" 47. механизоване бригаде Александар, у Украјини постоји "недостатак одговорности и разумевања да утврђени положаји могу спасити животе, ако су унапред припремљени".

"Многи људи су мислили да не морамо да припремимо такве линије одбране. Нису очекивали нову руску офанзиву", додаје он.

Према писању АП-а, изградњу друге линије одбране, на око два до пет километара од прве, која се налази у домету руске артиљерије, обављају лоше опремљене инжињеријске јединице украјинске војске, које су у периоду након пада Совјетског Савеза сведене на минимум. Стога су, према сведочењу једног од припадника овог рода украјинске војске, када је у октобру почела изградња утврђења, морали да раде с "опремом из шездесетих година и лопатама".

Са друге стране, изградња треће линије која је "на сигурној удаљености" од бојног поља, припала је грађевинским компанијама, које се често оптужују за корупцију и штедњу материјала.

Часов Јар и судбина 67. механизоване бригаде

Какво је стање украјинских одбрамбених положаја, најбоље описује сведочење једног од припадника 67. механизоване бригаде која се до скоро налазила у околини Часовог Јара:

"Тешко би могао да их опишем као 'положаје'", изјавио је он и додао да је његова јединица очекивала укопане положаје, системе међусобно повезаних ровова и ватрених положаја, али да је оно на шта су наишли заправо био "низ јама једва дубоких толико да могу пружити заштиту током артиљеријске ватре".

"Током ватре, војници би изашли из јама и почели да копају у смеру један ка другом, само да би направили какву-такву везу између себе. Тло је било толико растресито, да кад год је пала граната 'ровови' које су копали би се урушили", истиче он.

Због катастрофалне ситуације и недостатка заклона, бригада се повукла два километра и притом изгубила више од 100 војника.

"Изгубили смо командире одељења, водова, чета и воднике. То значи да смо изгубили читав скелет бригаде", закључује он. Управо је ово повлачење један од разлога због ког Генералштаб украјинске војске одлучио да најпре размести, а потом и распусти 67. механизовану бригаду.

image