Свет

Ердоган: Врло добро знамо ко припрема државни удар

Председник Турске је особе које наводно припремају заверу повезао са организацијом ФЕТО која је у Турској забрањена и води се као терористичка
Ердоган: Врло добро знамо ко припрема државни ударGetty © Selahattin Sönmez/ dia images

Турске власи врло добро знају ко припрема државни удар у земљи, рекао је турски председник Реџеп Тајип Ердоган у парламенту.

"Знамо шта покушавају да постигну они који желе да деле људе. Знамо добро ко ликује, ко је марионета, а ко луткар. Колико год то одвратно изгледало, нећемо упасти у ову замку. Деловаћемо у складу са оним што нас карактерише – достојанство и толеранција, шта год други радили", рекао је Ердоган.

Турски председник је заверенике повезао са организацијом Фетулаха Гулена која је у Турској забрањена и води се као терористичка.

"Они који желе да одају дуг Гуленистима никада не седе скрштених руку", указао је Ердоган који је синоћ одржао хитан састанак са шефом обавештајне службе и министром правде након што је његов савезник, лидер партије националиста Девлет Бахчели, указао на могући покушај државног удара.

Министар унутрашњих послова Али Јерликаја обећао је да ће идентификовати структуре које раде против власти.

У Турској је велику пометњу изазвао отпуштање неколико полицајаца из Управе за безбедност Анкаре, оптужених за везе са злочиначком организацијом "Ајхан Бора Каплан".

Према речима турског политичара Бахчелија, могуће је да се припрема завера против власти, па је, према његовим речима, недовољно сменити само неколико полицајаца.

Турске власти за покушај државног удара који се догодио се у јулу 2016. године, оптужују организацију ФЕТО (терористичка организација) коју је основао Фетулах Гулен који живи у САД. У Турској је после покушаја државног удара ухапшено више од 80.000 људи, око 150.000 државних службеника, укључујући и војна лица, отпуштено је или суспендовано из службе, а сам Гулен је осудио покушај пуча и одбацио оптужбе.

image