Свет

Ердоган одложио састанак са Бајденом: Разлог за сада непознат

Овај састанак био би прва посета Ердогана Вашингтону од 2019, када се састао са бившим председником САД Доналдом Трампом
Ердоган одложио састанак са Бајденом: Разлог за сада непознат© Aytac Unal/Anadolu Agency

Турски председник Реџеп Тајип Ердоган одложио је састанак са председником САД Џозефом Бајденом у Вашингтону, који је неформално био планиран за 9. мај, рекао је неименовани турски званичник за Ројтерс. Он је додао да није познато шта је разлог одлагања посете, као и да ће нови датум ускоро бити заказан.

Један амерички званичник је напоменуо да састанак између два НАТО лидера није био званично најављен, а представници Беле куће, Министарства спољног послова САД и турског председника нису издали саопштење поводом овог питања.

Овај састанак био би прва посета Ердогана Вашингтону од 2019, када се састао са бившим председником САД Доналдом Трампом. Са друге стране, Ердоган и Бајден су се срели неколико пута на међународним самитима и водили телефонске разговоре у више наврата.

Како наводи Ројтерс, иако су се односи две државе поправили када је Турска ратификовала кандидатуру Шведске за чланство у НАТО-у, односи Анкаре и Вашингтона остали су затегнути услед разлика везаних неколико кључних питања, попут Сирије, Русије и рата у Гази.

Подсећања ради, Ердоган је ове недеље боравио у посети Ираку, а прошлог викенда се састао са политичким лидером палестинске милитантне групе Хамас Исмаилом Ханијехом у Истанбулу.

image