Свет

Шведска (за сада) не планира да шаље трупе у Украјину

Шведски министар одбране је додао и да тренутно не постоји јединствен став о овом питању у склопу Алијансе
Шведска (за сада) не планира да шаље трупе у УкрајинуGetty © Jonas Gratzer

Шведска не планира да размести трупе у Украјини, али ће можда преиспитати свој став уколико овај потез предложе њени НАТО савезници, изјавио је шведски министар одбране Пал Џонсон.

Током обраћања медијима, Џонсон је рекао да тренутно не постоји "јединствен став" о овом питању међу члановима Алијансе.

"Нема конкретног предлога за то овде и сада. Ако се појави, конкретан предлог, можемо га узети у разматрање", истакао је он.

Подсећања ради, француски председник Емануел Макрон је у јавност изнео идеју о слању НАТО трупа у Украјину, међутим велики део земаља чланица одбацио је ову могућност и истакао да нема план да размести своје снаге на украјинској територији.

Уместо тога, ове државе инсистирају да се повећају испоруке војне помоћи Кијеву.

Тако је и Министарство одбране Шведске, државе која је почетком марта постала члан Алијансе, најавило да ће издвојити 28 милиона евра за војну помоћ Украјини. Уз помоћ ових средстава, Шведска намерава да "ојача украјинску одбрану у смислу дронова, средстава за разминирање и повећањем способности украјинске ратне морнарице", рекао је Џонсон 9. маја.

Са друге стране, премијерка Литваније Ингрида Шимоните је прошле недеље изјавила да јој је парламент ове државе дао овлашћење да донесе одлуку о слању литванских војника у Украјину ради обучавања, а познато је и да мањи број НАТО војника већ помаже својим украјинским колегама у руковању појединим сложеним системима наоружања у зони СВО.

image