Свет

"Фајненшел тајмс": Литванија спремна да пошаље војнике у Украјину

Иако свесна тога да би одлука о слању војске за Русију била провокација, премијерка је решена да истраје у својој подршци Кијеву
"Фајненшел тајмс": Литванија спремна да пошаље војнике у УкрајинуGetty © Photo by Yerchak Yauhen/SOPA Images/LightRocket via Getty Images

Литванија је спремна да пошаље своје војнике у Украјину у сврху обуке, изјавила је премијерка те земље Ингрида Шимоните за "Фајненшел тајмс".

Додала је да је тамошњи парламент подржао ову идеју раније, али да то није учињено јер Кијев није тражио.

Премијерка земље која је стекла независност по распаду СССР-а, и која предњачи у подршци Кијеву од почетка руске СВО, рекла је и да је свесна тога да би слање војника у Украјину Русија сматрала провокацијом.

"Када бисмо све време размишљали о руском одговору, онда не бисмо могли ништа да пошаљемо. Сваке друге недеље чујете да ће некога бомбардовати", рекла је Шимонитеова.

Упитана за коментар предстојећих руских вежби с тактичким нуклеарним оружјем које су одговор на западну реторику, пре свега на изјаве председника Француске Емануела Макрона о слању трупа у Украјину, премијерка Литваније је рекла да сумња да ће Русија употребити нуклеарно оружје будући да би радиоактивне падавине погодиле и РФ, те иронично додала да ветрови углавном дувају са запада на исток.

Према њеним речима, Русија интензивира нападе на украјинску цивилну инфраструктуру као што су електране, школе и болнице, и тиме покушава да изазове нови талас избеглица.

Будући да се у Европској унији већ налази више од 4,2 милиона украјинских избеглица, те да се у бројним државама блока критикује мигрантска политика, као и то да Украјина захтева да се врате мушкарци способни за борбу, Шимонитеова је истакла да Литванија неће спроводити депортације, нити тражити мушкарце из Украјине по својој територији, "јер то не би било легално", те додала да им је ЕУ гарантовала заштиту до марта 2025.

"Међутим, онима за које Кијев докаже да су дезертери може бити ускраћен стални боравак", додала је премијерка која је "рада да помогне Украјини, да јој обезбеди могућност да обнови своје оружане снаге и да пусти људе који су се дуго борили да се одморе".

image