Атентат на словачког премијера: Фицо у индукованој коми (ВИДЕО)

Нападач је ухапшен и идентификован као писац и присталица опозиционе странке Прогресивна Словачка по имену Јурај Цинтула, рођен 1953. године

Словачки премијер Роберт Фицо рањен је у пуцњави после седнице владе у граду Хандлова, на око 150 километара североистично од Братиславе. Премијер се тренутно налази у индукованој коми. Нападач је ухапшен и идентификован.

Фицо ће се у индукованој коми налазити наредна 24 сата, јавља телевизија "ТАЗ". Његово стање је, према телевизији, критично, и изгубио је много крви. Како се наводи, најважније артерије словачког премијера нису оштећене.

Операција премијера Словачке Роберта Фица трајала је око 3 сата и 40 минута, објавила је словачка телевизија "ТАЗ", позивајући се на изворе.

Полиција је идентификовала нападача као писца и присталицу опозиционе странке Прогресивна Словачка по имену Јурај Цинтула, рођен 1953.

Локални медији, преносе да је нападач почео да пуца из гомиле у тренутку када је Фицо, после састанка, изашао да се поздрави са окупљеним грађанима. Очевици кажу да се чуло пет пуцњева.

Фицо је хеликоптером пребачен у болницу у Бањској Бистрици. Лист "Правда" преноси да је са неколико хитаца погођен у стомак и грудни кош и да се налази у тешком стању.

Поводом напада се огласила и председница Словачке Зузана Чапутова која је оштро осудила "брутални и безобзирни" напад на премијера.

"Шокирана сам. Роберту Фицу желим пуно снаге у овом критичном тренутку и да се што пре опорави", навела је Чапутова.

Словачки премијер се више пута изјаснио против пружања војне помоћи Украјини. Он је такође истакао да не подржава чланство ове земље у НАТО-у и да ће искористити право вета ако се такво питање буде разматрало. Осим тога, премијер је навео да је Словачка заинтересована за добре односе са Русијом и обећао да ће предузети кораке у том правцу.

15. мај 2024 • 22:38

Вицепремијер Словачке: Фицо ће преживети

Словачки вицепремијер Томас Тараба изјавио је вечерас да верује је премијер Роберт Фицо ван животне опасности и да ће ''преживети'' покушај убиства до којег је дошло раније данас.

"Срећом, колико ја знам, операција је прошла добро, и претпостављам да ће на крају преживети. Он је тренутно ван животне опасности", рекао је Тараба за "Би-Би-Си".

Он је истакао да је нападач пуцао из велике близине.

"Био је тешко повређен. Један метак прошао је кроз стомак, а други је погодио зглоб руке. Одмах је пребачен у болницу и на операцију", рекао је Тараба.

Оптужио је опозицију у земљи да је користила ''лажне наративе'' и да је о Фицу говорила "готово као о чудовишту", оценивши да такви коментари немају места у демократији.

Опозициона странка негира да је нападач имао икакве везе с њима

Лидер прозападне опозиционе странке Прогресивне Словачке Михал Шимечка негира да је човек који је покушао да убије премијера Роберта Фица повезан са њиховим покретом.

"Упозоравамо на ширење лажних информација о нападачу, недвосмислено негирамо да је био члан нашег покрета, уопште нема везе са нашом странком, нити са члановима наше странке", саопштено је из странке, преносе РИА Новости.

Министар спољних послова Словачке: Сви верујемо да ће премијер успети у овој тешкој борби

Министар спољних и европских послова Словачке Републике Јурај Бланар изразио је данас захвалност на упућеним изразима солидарности и подршци након атентата на председника Владе Роберта Фица.

"Сви верујемо да ће у овој тешкој борби, премијер успети", наводи се у саопштењу министра спољних и европских послова Словачке Републике Јураја Бланара у вези атентата на Фица које је Танјугу проследила Амбасада Словачке.

Премијер је у веома тешком стању пребачен у болницу у Банској Бистрици, додаје се.

"Најоштрије осуђујем овај подмукли чин против председника Владе који уједно представља и напад на демократију", саопштио је министар Бланар.

Министар унутрашњих послова Словачке: Јасна политичка мотивација нападача

Нападач је пуцао са јасном политичком мотивацијом, рекао је министар унутрашњих послова Матуш Шутај Ешток и додао да је нападач одлучио је да нападне Роберта Фица после председничких избора.

"Желим да позовем јавност, новинаре и све политичаре да престану са ширењем мржње", затражио је министар.

Он је позвао све да престану да подржавају "гнусни чин без преседана" на друштвеним мрежама, упозоривши да ће органи реда предузети мере. "Ниједно од дела које сугерише злочин из мржње неће проћи некажњено", рекао је он.

Замолио је све, без обзира да ли су "опозиција или коалиција", да "престану да гомилају нападе мржње на друштвеним мрежама и у медијима".

Министар је позвао и новинаре да смире ситуацију, јер, према његовим речима, многи од њих шире и мржњу.

Министар одбране Словачке: Стање и даље тешко, операција траје

Према речима министра одбране Роберта Калињака, премијер Фицо је и даље на операцији и његово здравље је и даље веома озбиљно, преноси словачка "Правда".

Министар унутрашњих послова Матуш Шутај Ешток позвао је људе да не шире мржњу на друштвеним мрежама, а у случају одобравања овог акта полиција ће се позабавити њиховим изјавама. Министар је навео да ће бити појачана заштита функционера и политичких представника и коалиције и опозиције, као и појединих медија.

Токајев оштро осудио атентат

Председник Казахстана Касим-Жомарт Токајев осудио је покушај убиства словачког премијера Роберта Фица и изјавио да одбија овај терористички акт, преноси прес-служба шефа државе.

"Поводом атентата на словачког премијера Роберта Фица, председник Касим-Жомарт Токајев је изразио оштру осуду и одбацивање овог кукавног терористичког акта, који се не може оправдати", наводи се у саопштењу.

Макрон "шокиран" атентатом

Француски председник Емануел Макрон рекао је на друштвеној мрежи Икс да је "шокиран" вестима о нападу на словачког премијера Роберта Фица.

"Шокиран пуцњавом на словачког премијера Роберта Фица. Оштро осуђујем овај напад. Моје мисли и подршка иду њему, његовој породици и словачком народу", написао је Макрон.

Локални медији: Операција успешна, Фицо при свести

Операција словачког премијера Роберта Фица била је успешна, његово стање је стабилно и при свести је, преносе локални медији.

У болници се окупило неколико чланова словачке владе, није јасно ко ће говорити

У болници у Банској Бистрици, у коју је одведен Роберт Фицо, налази се неколико чланова владе - министар одбране Роберт Калињак, министарка здравља Зузана Долинкова и министар унутрашњих послова Матуш Шутај Ешток. Још није јасно ко ће говорити на брифингу, преноси словачки портал "Из минута у минут".

Новинари пролазе безбедносну проверу пре уласка у болницу.

Захарова: Русија одлучно осуђује атентат

Руска Федерација најоштрије осуђује напад на словачког премијера Роберта Фица, којег зна као пријатеља Русије, и жели му брз опоравак, поручила је портпаролка Министарства спољних послова Руске Федерације Марија Захарова.

"Ми га познајемо као пријатеља Москве, који се у ово драматично, историјско време, у преломном тренутку, вероватно се тако може рећи, у историји човечанства, не боји да изрази своје гледиште, које се често не поклапа са мејнстримом колективног Запада", поручила је Захарова у на ТВ "Русија 1".

У болници се очекује брифинг за новинаре у 19:30

У болници у Банској Бистрици у 19:30 биће одржан брифинг за новинаре у вези са нападом на Роберта Фица, најавио је портпарол министра унутрашњих послова Матеј Нојман.

Томаш: Операција траје дуго јер је нападач погодио неколико органа.

Здравствено стање Роберта Фица је озбиљно, рекао је министар рада Ерик Томаш (Глас) за телевизију "Маркиза", преносе словачки медији.

Према његовим сазнањима, премијер се и даље оперише, а операција траје дуже јер је нападач погодио неколико органа.

Министар није желео да износи детаљније информације.

Новоизабрани председник Словачке: Ово је претња словачкој демократији

Новоизабрани председник Словачке Петер Пелегрини поручио је да покушај убиства премијера представља претњу свему што је до сада красило словачку демократију.

"Шокиран сам до чега може довести мржња према другачијем политичком мишљењу. Не морамо у свему да се слажемо, али постоји много начина да се на демократски и легалан начин изрази своје неслагање", написао је Пелегрини на Телеграму.

Он је истакао да покушај убиства једног од највиших уставних званичника представља невиђену претњу за словачку демократију.

"Ако различите политичке ставове будемо изражавали оружјем на трговима, а не на бирачким местима, угрозићемо све што смо заједно градили 31. годину словачког суверенитета", напоменуо је он.

Он је истакао да премијеру жели брз опоравак.

"И искрено се надам да ће овакви бесмислени и сурови поступци постати предмет опште осуде", додао је Пелегрини.

Словачки медији објавили детаље о нападачу

Осумњичени за атентат на словачког премијера Роберта Фица идентификован је као Јурај Чинтула, 71-годишњи песник и оснивач ''Покрета против насиља'', пренела је словачка "Правда".

Како преносе словачки медији, Чинтула легално поседује пиштољ из којег је пуцао на Фица.

Чинтула живи у месту Љевице, а један је од оснивача књижевног клуба "Дух", у којм је активан од 2005. године.

Написао је три збирке поезије, један роман и збирку прича, а од 2015. члан је Удружења словачких књижевника.

У жижу јавности први пут доспео је 2016, када је, док је радио као обезбеђење у робној кући, нападнут. Тада му је млађи мушкарац нанео повреде на глави, због чега је дуго одсуствовао с посла.

Након тога, покренуо је петицију за оснивање Покрета против насиља.

"Насиље је честа људска реакција, један облик изражавања обичног незадовољства стањем ствари. Будимо незадовољни, али не и насилни'', писало је у тексту те петиције.

Покрет је позивао на супротстављање насиљу било које врсте, "од ванредног стања до физичког или психичког насиља у породици".

Чинтула важи за велиог критичара власти у Словачкој, а највише је критиковао Фица због тога што, према његовим речима, није чинио довољно да заустави коцкање у земљи.

Извор за "Правду": Лекари не могу да пронађу извор крварења

Словачки портал "Правда", позивајући се на анонимни извор, пише да је премијер погођен у стомак и да му је метак прошао кроз црево.

Извор тврди да Фицо крвари у трбушној дупљи и да лекари не могу да пронађу извор крварења.

Словачки парламент појачава мере безбедности

Словачки парламент ће појачати мере безбедности након што су овонедељни састанци за атентат на премијера отказани, наводи се у званичном саопштењу.

"Као одговор на оружани напад на словачког премијера Роберта Фица, Парламент појачава мере безбедности", наводи се у поруци на сајту парламента.

Бајден осудио "стравичан чин насиља"

Председник САД Џозеф Бајден је у саопштењу поручио да је "узнемирен" извештајима о нападу на Роберта Фица.

Бајден је рекао да се он и његова супруга Џил моле за Фицов брзи опоравак и да су њихове мисли са породицом словачког премијера и народом Словачке, преноси "Гардијан".

"Осуђујемо овај стравичан чин насиља. Наша амбасада је у блиском контакту са Владом Словачке и спремна да помогне", додао је Бајден.

Операција и даље траје, Фицо има крварење у стомаку

Операција Роберта Фица и даље траје, пре сат времена је допремљен у болницу, преносе словачки медији. Истиче се да Фицо има унутрашње крварење у стомаку.

Путин: Чудовишни злочин за који нема оправдања

Са незадовољством сам сазнао за покушај убиства на Роберта Фица. То је чудовшини злочин за који не постоји оправдање, поручио је председник Руске Федерације Владимир Путин у телеграму који је послао својој словачкој колегиници Зузани Чапутовој.

Опширније прочитајте овде.

Ембарго на информације о здрављу Фица

Постоји ембарго на информације о здравственом стању Роберта Фица. Како преноси "ТВ Маркиза", одузети су мобилни телефони болничког особља.

Филипо: Фицо био противник наоружавања Кијева, захтевајте истину о нападу

Лидер француске опозиционе партије "Патриоте" Флоријан Филипо је на друштвеној мрежи Икс захтевао да се дође до истине о атентату на словачког премијера због његовог става о Украјини.

"Фицо је отворени пример борца за мир, који одбацује политику НАТО и ЕУ о наоружавању и финансирању Кијева. Захтевајте истину о овом нападу! Подржите борце отпора против евроглобализације", написао је Филипо.

Премијер Молдавије осудио покушај убиства

Премијер Молдавије Дорин Речен осудио је покушај убиства словачког премијера Роберта Фица.

"Дубоко ожалошћен што сазнајем за инцидент са премијером Робертом Фицом. Политичком насиљу нема места у нашем друштву. Желим му брз и потпуни опоравак. Наше мисли су са народом Словачке у овом тешком тренутку", написао је Речен на Иксу.

МСП Словачке: Покушај убиства ће бити пажљиво истражен

Министар унутрашњих послова Словачке изјавио је да ће атентат на премијера бити пажљиво истражен.

Гутереш осудио покушај убиства

Генерални секретар Уједињених нација Антонио Гутереш одлучно је осудио напад на премијера Словачке, саопштила је његова канцеларија.

Словачки медији: Фицо се бори за живот

Према информацијама из болнице у коју је одведен, Роберт Фицо се бори за живот, преноси словачки портал "Правда".

Један метак је словачког премијера погодио у трбух, док остале повреде нису опасне по живот, додаје "Правда".

Посланик Думе: Фицо се отворено противио украјинском режиму, није постао жртва случајно

Свима је очигледно да је покушај убиства словачког премијера Роберта Фица политички злочин, рекао је посланик Државне думе Амир Хамитов.

"Вреди напоменути да се Роберт Фицо отворено противио подршци украјинском режиму. Не верујем да је постао жртва атентата чистом случајношћу... Мало је вероватно да тако смеле и одлучне изјаве прођу поред руковалаца. Бела кућа... Мислим да је свима очигледно да је реч о политичким злочинима", написао је он на свом Телеграм каналу, преносе РИА Новости.

Мелони: Дубоко сам шокирана вестима о кукавичком покушају убиства

Италијанска премијерка Ђорђа Мелони рекла је да је шокирана вестима о покушају атентата на словачког премијера Роберта Фица.

"Дубоко сам шокирана вестима о кукавичком покушају убиства премијера Словачке Роберта Фица, све моје мисли су са њим, његовом породицом и пријатељским народом Словачке", написала је Мелони на друштвеним мрежама.

Мелони је у име италијанске владе "најоштрије осудила" све облике насиља и подривања основних принципа демократије и слободе.

Сијарто за РТ: Фицо потребан словачкој и ЕУ политици, молимо се за њега

Шеф мађарске дипломатије Петер Сијарто рекао је за РТ да је покушај убиства премијера Роберта Фица "шокантан и запањујући".

"Ко би рекао да се овако бруталан напад може десити у централној Европи", запитао се Сијарто и додао да се Мађарска нада Фицовом брзом опоравку и да се моли за њега.

"Роберт Фицо је потребан словачкој и европској политици", истакао је Сијарто.

Председница Словачке замолила јавност да се суздржи од исхитрених закључака

Председница Словачке Зузана Чапутова потврдила је да је полиција привела нападача који је покушао да убије републичког премијера Роберта Фица.

Она је замолила јавност да се уздржи од исхитрених закључака и сачека информације од органа реда, уз напомену да је сада најважније пружање здравствене неге премијеру Фицу.

Словачки медији: Полиција идентификовала нападача

Према незваничним информацијама, атентатор на словачког премијера Роберта Фица је писац и присталица опозиционе странке Прогресивна Словачка Јурај Цинтула, рођен 1953.

Како пише словачки медиј "Актулит", нападач је имао пиштољ у легалном поседу. Полиција га је привела након напада.

Мушкарца је полиција ухапсила одмах након напада. Тренутно је у притвору, случај је преузела Национална криминалистичка агенција.

Сунак: Шокиран сам овим страшним вестима

Британски премијер Риши Сунак рекао је да је шокиран вешћу о атентату на његовог словачког колегу Роберта Фица и изразио подршку њему и његовој породици.

"Шокирани овим страшним вестима. Наше мисли су са премијером Фицом и његовом породицом", написао је Сунак на Иксу.

Шведски премијер осудио напад на Фица

Шведски премијер Улф Кристерсон осудио је напад на словачког колегу.

"Осуђујем данашњи брутални напад на премијера Фица. Ово је напад на наше демократског друштво", написао је Кристерсон на друштвеној мрежи Икс.

Председник Пољске: Шокиран сам атентатом на Фица

Поводом атентата на словачког премијера огласио се и председник Пољске Анджеј Дуда.

"Шокиран сам покушајем убиства словачког премијера Роберта Фица. Бруталност овог напада је незамислива. Моје мисли и молитве су са Фицом, његовом породицом и народом Словачке", написао је Дуда на друштвеној мрежи Икс.

 

Руска дума: Атентат на Фица је пуцање на односе Русије и Словачке

Посланик руске Државне думе Константин Затулин изјавио је да не верује да је покушај убиства словачког премијера Роберта Фица био несрећан случај, већ даје атентат ударац на руско-словачке односе.

"Не верујем у случајне покушаје да се убију шефови влада, иако знамо много примера из живота различитих земаља када су покушали да прикажу атентате премијера, као дела појединаца који се ни са ким нису консултовали", казао је Затулин.

Према његовим речима, атентат на премијера Словачке може бити повезан са његовим ставом о ситуацији у свету и Европи.

"Што се тиче овога што се сада десило, мислим да нећемо бити далеко од истине ако кажемо да ово није само пуцањ на Фица и Словачку, већ и на руско-словачке односе. Знамо још један пример, а то је Мађарска, која је такође стално изложена нападима. Фицо је врло добро знао да већина Словака, барем половина, саосећа са Русијом, упркос кампањи обмане која влада у Европи", указао је.

Како је додао, Фицова позиција се није допала челницима ЕУ, а он сам је бескрајно био подвргнут уценама и претњама.

Сраман извештај "Скај њуза" о атентату на Фица: Не чуди, веома проруски настројен

Роберт Фицо је фигура која изазива велике поделе у Словачкој и ЕУ, стога није изненађујуће што се овако нешто догодило, рекли су на "Скај њузу" у програму уживо о рањавању словачког премијера Роберта Фица.

Словачки премијер је један од главних противника чланства Украјине у НАТО-у, и истакао је да ће ставити вето на учлањење јер је то, како је навео, "пут у трећи светски рат".

Осим тога, Фицо се снажно успротивио слању војника и оружја кијевском режиму, јер како је рекао, "то би могло да доведе до још веће ескалације сукоба, а Братислава то не жели".

Опширније прочитајте овде.

 

Столтенберг: Шокиран сам атентатом

Генерални секретар НАТО-а Јенс Столтенберг изјавио је да је "шокиран атентатом на Роберта Фица" и пожелео му брз опоравак.

Шолц осудио атентат на Фица

Немачки канцелар Олаф Шолц је осудио атентат на словачког премијера Роберта Фица и изјавио да нема места за насиље у европској политици.

"Дубоко сам потресен вестима о насилном покушају убиства премијера Словачке Фица. Нема места за насиље у европској политици. Током ових сати, моје мисли су усмерене на Роберта Фица, његову породицу и грађане Словачке", написао је Шолц на друштвеној мрежи Икс.

Снимак састанка словачке владе пре атентата

У медијима се појавио снимак дела састанка словачке владе, после ког је извршен атентат на премијера Фица.

Фицова странка: Наредни сати одлучујући за стање словачког премијера

Словачка популистичка странка Смер-ССД Роберта Фица саопштила је да ће "наредних неколико сати бити одлучујући за његово стање".

Један метак погодио Фица у стомак, други у руку

Према писању словачког портала "Актуалити", један од метака погодио је Фица у стомак, други у руку, а како се наводи повреде нису опасне по живот.

Раније су поједини словачки медији објавили информације да је словачки премијер погођен у стомак, грудни кош и ногу.

Председница Словачке обратиће се јавности поводом атентата на Фица

Председница Словачке обратиће се јавности поводом атентата на Фица, преносе словачки медији.

Огласила се Влада Словачке: Фицо је у стању животне опасности

Поводом атентата на премијера огласила се и Влада Словачке која је саопштила да је Фицо у тешком стању и да му је живот угрожен.

"Данас је након састанка владе у Хандлови извршен атентат на премијера Словачке Републике Роберта Фица. Премијера који се налази у стању животне опасности тренутно транспортују хеликоптером у болницу у Бањској Бистрици, јер би транспорт до Братиславе трајао предуго будући да је неопходна хитна интервенција", наводи се у саопштењу.

Објављена фотографија Фица непосредно пре атентата

У медијима се појавила и фотографија словачког премијера који је непосредно пре атентата разговарао са окупљеним грађанима.

Медији: Вучић и Орбан наредних дана посетиће Фица

У наредна два-три дана председник Србије Александар Вучић и мађарски премијер Виктор Орбан посетиће премијера Словачке, незванично сазнају "Новости".

Орбан: Шокиран сам нападом на мог пријатеља Фица

Мађарски премијер Виктор Орбан прокоментарисао је покушај убиства Роверта Фица.

"Дубоко сам шокиран гнусним нападом на мог пријатеља, премијера Роберта Фица. Молимо се за његово здравље и брз опоравак! Бог благословио њега и његову земљу!", навео је Орбан на Иксу.

Додик: Затечен сам, молим се да добијеш ову животну битку

Затечен сам вешћу о нападу на мог пријатеља Роберта Фица, написао је председник Републике Српске Милорад Додик.

"Надам се да ће добити ову животну битку и молим се за то", написао је Додик на Иксу.

Локални медији: Атентатор родом из града Љевице

Нападач који је упуцао Фица  је родом из словачког града Љевице, преноси ТВ Јој. 

Полиција истражује мотиве напада.

Словачки премијер ван животне опасности

Стање рањеног премијера је тешко али се он налази ван животне опасности и ускоро ће бити оперисан, преноси "Правда".

Како словачки портал преноси, премијера пребацују у болницу у граду Бањска Бистрица.

У случају дужег одсуства Фица, мењао би га неко од четири потпредседника владе

Уколико би словачки премијер Роберт Фицо дуже времена био одсутан, мењао би га неко од четири потопредседника словачке владе, преноси словачки портал "Деник Н".

Према Закону о надлежностима, у том случају заступао би га потпредседник Владе, којег именује председник Владе.

Како се наводи, у Влади су тренутно четири потпредседника, од којих је један министар одбране Роберт Калињак (Смер)који је у истој странци као и Фицо.

Потпредседници владе су и министарка економије Дениса Сакова, Петер Кмец, као и министар заштите животне средине Томаш Тараба.

"Робо, дођи овде"

Словачка "Правда" преноси да је нападач пре него што је испалио више хитаца у Фица повикао: "Робо, дођи овде!"

Хапшење нападача

Вучић: Шокиран сам, драги пријатељу, молим се за тебе и за твоје здравље

Председник Србије Александар Вучић огласио се након атентата на словачког премијера Роберта Фица.

"Шокиран сам атентатом на Роберта Фица, великог пријатеља Србије и мог лично. Драги пријатељу молим се за тебе и за твоје здравље", објавио је председник Вучић на Иксу.

Рањен је онај који је подржао СВО и Путина

Главна уредница медијске групе "Русија севодња" и телевизијског канала РТ Маргарита Симоњан прокоментарисала је атентат на Фица.

"Рањен је онај који је рекао да је СВО настала као резултат дивљања украјинских неонациста и да руски председник Владимир Путин није имао другог избора. Ето како они раде", написала је Симоњан на Телеграму.