Свет

"Скај њуз" задовољан: Фицо је веома проруски настројен, атентат не чуди (ВИДЕО)

Роберт Фицо је у влади као део коалиције, али је одржава ауторитарним методама, оценили су у програму уживо на британском медију коментаришући рањавање словачког премијера
"Скај њуз" задовољан: Фицо је веома проруски настројен, атентат не чуди (ВИДЕО)© TAnjug/AP Photo/Petr David Josek, File

Роберт Фицо је фигура која изазива велике поделе у Словачкој и ЕУ, стога није изненађујуће што се овако нешто догодило, рекли су на "Скај њузу" у програму уживо о рањавању словачког премијера Роберта Фица.

Словачки премијер је један од главних противника чланства Украјине у НАТО-у, и истакао је да ће ставити вето на учлањење јер је то, како је навео, "пут у трећи светски рат".

Осим тога, Фицо се снажно успротивио слању војника и оружја кијевском режиму, јер како је рекао, "то би могло да доведе до још веће ескалације сукоба, а Братислава то не жели".

"Зато што је Словачка одређивала како ће се развијати у будућности – као ауторитарна или западноевропска земља. Фицо је у влади као део коалиције, али је одржава ауторитарним методама", оценио је британски медиј.

Како су додали, Мађарска, Словачка, Аустрија – све те земље сада не иду путем у корист Украјине и умањују општи консензус, који је у овом тренутку веома антируски.

"И постоји осећај да многе од ових земаља говоре: ако Руси на крају победе у овом рату, онда би требало да се окренемо  Москви, без обзира како то дефинишемо. Ако Москва изађе из овог рата са предношћу, како год ми то дефинисали, онда морамо да водимо рачуна о сопственим интересима", навели су.

Истичу да ако руски председник успе у Украјини, или чак у делу Украјине, да ће преузети остатак, а да ће затим Молдавија и Грузија бити угрожене, као и балтичке земље.

"Сигурни смо да ће Кремљ атентат на Фица представити као: мировњаци у Европи су у опасности, убијају се сви који причају о миру, на месту званом НАТО - које је посвећено рату против мајке Русије", навели су иронично на "Скај њузу".

Опширније о атентату на словачког премијера прочитајте овде.

image