Свет

Параф да му САД чувају леђа: Блинкен најавио састанак Зеленског и Бајдена

Амерички државни секретар Ентони Блинкен је изјавио да су услови билатералног споразума, по којем САД гарантују подршку Украјини у сукобу са Русијом, "скоро одобрени"
Параф да му САД чувају леђа: Блинкен најавио састанак Зеленског и БајденаGetty © Chip Somodevilla

Председник Украјине Володимир Зеленски могао би "у наредним недељама" да се састане са председником САД Џозефом Бајденом приликом потписивања билатералног безбедносног споразума, изјавио је данас у Кијеву амерички државни секретар Ентони Блинкен.

Током заједничког брифинга за новинаре са украјинским министром спољних послова Дмитром Кулебом, Блинкен је рекао да су услови билатералног споразума "скоро одобрени", а Кулеба је додао да је између Зеленског и Бајдена успостављен "дијалог поверења", преноси "Кијев Индипендент".

Украјински министар спољних послова је изразио наду да ће двојица лидера имати прилику да разговарају о неопходним питањима и потпишу споразум, али није открио могућ датум састанка двојице председника.

Чланице Групе седам (Г7) представиле су свој план за дугорочне безбедносне обавезе за Украјину на самиту НАТО у Виљнусу почетком јула прошле године. Више од 30 земаља придружило се до сада Заједничкој декларацији Г7 о подршци Украјини, а Велика Британија, Немачка, Француска, Данска, Италија, Канада, Холандија, Финска и Летонија већ су потписале билатералне споразуме са званичним Кијевом.

Према овом споразуму, поједине земље би пружиле билатералну подршку Кијеву у сукобу са Русијом. Безбедносне гаранције би подразумевале експлицитне и дуготрајне обавезе, као и јачање одбрамбене способности Украјине. Гаранције би такође покривале санкције, финансијску помоћ и послератну обнову.

image