Како је Кина дочекала Путина, а како Блинкена и Шолца (ФОТО, ВИДЕО)

Добродошлица за руског председника Владимира Путина управо је онаква какви су и односи две велике силе – пре свега пријатељски. То је симбол поштовања и признања значаја руско-кинеског партнерства. За разлику од величанственог дочека руског лидера, немачки канцелар и амерички државни секретар не могу се похвалити пријемом који им је приредила НР Кина

Председник Русије Владимир Путин допутовао је у Пекинг у званичну посету, а дочек који су му приредиле кинеске власти постаје добар пример тога како Кина показује поштовање и посебан однос према својим стратешким партнерима. 

Упоређујући како је дочекан Путин, а како западни званичници, сасвим је јасно да Пекинг користи протокол као оруђе дипломатије.

Путина је на аеродрому дочекала почасна гарда и црвени тепих, а авион руског председника дочекали су представници земље домаћина и руског дипломатског представништва. Путинов аутомобил и аутомобиле чланова руске делегације је од аеродрома до смештаја пратила колона мотоциклиста.

Такође, данас пре сусрета са кинеским лидером Си Ђинпингом, Путинов "аурус" пратила је почасна колона, а поред кинеског председника, испред Палате Народне скупштине у главном граду Кине, дочекао га је оркестар, дечица која су махала руским и кинеским заставама и почасна артиљеријска паљба.

Двојица лидера су се топло поздравили, а онда се упутили у дворану како би отпочели преговоре док их је, поред химне пратила мелодија руске песме "Подмосковске вечери" у пратњи оркестра.

Овакав пријем је симбол поштовања и признања значаја руско-кинеског партнерства. Услед тренутних међународних тензија, овај гест такође показује солидарност Пекинга са Москвом.

Хладан дочек Блинкена и Шолца

За разлику од величанственог дочека руског лидера, немачки канцелар Олаф Шолц и амерички државни секретар Ентони Блинкен не могу баш да се похвале својим дочеком, који очигледно не може ни да се упореди са дочеком руског лидера Владимира Путина.

Блинкен је посетио Пекинг крајем априла, у мисији омекшавања односа Вашингтона и Пекинга, али добродошлица је била управо онаква какви су и односи две велике силе – хладна.

Када је Блинкен стигао у Шангај, аналитичари су предвиђали да ће "чврсто стајати на америчким интересима", али се испоставило да – на чему год да је стајао, то дефинитивно није био црвени тепих којим се иначе дочекују страни званичници од великог значаја.

Заправо, стао је на голи асфалт, а ниједно од препознатљивих лица кинеске политике није било у његовом "одбору за дочек".

Једног од највиших представника Бајденове администрације дочекао је кинески политичар средњег ранга – директор канцеларије за спољне послове шангајске владе Конг Фуан, што је такође био "суптилан" знак Кинеза о томе шта мисле о Блинкеновој посети.

За америчког државног секретара био је то својеврсни "дежа ви", јер ништа боље није прошао ни 2023. године, када је после афере о наводном кинеском шпијунском балону долазио да "омекшава" кинеско-америчке односе.

И тада је дочекан без цвећа и црвеног тепиха, а бројни аналитичари оценили су ову сценографију, или боље речено, изостанак сценографије – као део плана Пекинга,  да "дипломатски понизи Блинкена".  Колико је тај план био успешан показало се и када су приказани снимци који приказују Блинкена на састанку са кинеским лидером. Званичници седе за два дугачка стола, а Блинкен, као ђаче, уз бележницу слуша излагање Си Ђинпинга, који седи на челу.

Ништа боље није прошао ни Олаф Шолц, који је боравио у Пекингу средином априла, када је желео да покаже да као канцелар Немачке има глобални углед и да ће учинити све да његова земља задржи титулу "мотора" Европе, коју је са увођењем санкција Русији и одустајањем од јефтиних енергената неславно изгубила.

Међутим, испоставило се да је Шолца – притиснутог рекордно ниским рејтингом, поделама у владајућој коалицији и катастрофалном стању привреде због чега је и кренуо пут Кине у покушају да обезбеди наставак сарадње – репутација претекла.

На аеродрому у граду Чонгкинг, одакле је кренуо у посету Кини током које ће се касније сусрети са премијером и кинеским председником Си Ђинпингом – Шолца је сачекала шачица новинара, а од званичника само заменик градоначелника Хуа Јуан.