Русија

Путин у Кини са Сијем: Јачамо партнерство у братском духу, осећам се као код куће

Председник Русије Владимир Путин састао се с кинеским лидером Си Ђинпингом у Великом дому народа у Пекингу. Путин је на састанку са кинеским лидером истакао да је Кина главни партнер Русије у трговинској и економској сфери, док је Си нагласио да развој односа Москве и Пекинга одговара интересима не само две земље, већ и целог региона и света
Путин у Кини са Сијем: Јачамо партнерство у братском духу, осећам се као код куће© Tanjug/Sergei Bobylev, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP

Председник Русије Владимир Путин свечано је дочекан испред Велике дворане народа у Пекингу. Његов дочек испраћен је почасном артиљеријском паљбом, дечицом која су махала руским и кинеским заставама, оркестром који је поред руске химне извео и чувену руску песму "Подмосковске вечери".

Званични разговори су завршени, a након састанка потписано је 11 докумената, међу којима је и заједничка изјава Сија и Путина поводом 75 година од успостављања дипломатских односа Москве и Пекинга.

Кинески председник Си Ђинпинг истакао је на састанку са Путином да су односи Русије и Кине одолели искушењима у условима променљиве међународне ситуације и да су данас постали образац за односе великих сила. Односе Русије и Кине карактерише међусобно поштовање, поверење, пријатељство и обострана корист, поручио је кинески лидер.

"Намеравамо да, као и увек, будемо добри суседи са Русијом, пријатељи од поверења и поуздани партнери, да доследно јачамо вековно пријатељство два народа и да заједнички тежимо развоју и препороду, али и да заједничким напорима бранимо међународну једнакост и правду", нагласио је Си Ђинпинг.

Путин је истакао да је Кина главни партнер Русије у трговинској и економској сфери, те да су две државе успеле да осигурају да њихова сарадња буде независна од трећих страна. То је омогућено управо захваљујући тако великом уделу рубље и јуана у међусобном плаћању, односно, независности од валута других држава.

"Моћан подстицај даљем развоју трговине била је наша одлука да обезбедимо прелазак плаћања на националне валуте. Данас, више од 90 одсто свих плаћања између Москве и Пекинга одвија се у јуанима и рубљама", истакао је руски лидер.

Најбитније информације о посети руског председника Кини пратите у блогу РТ Балкан испод.

  • 16. мај 2024 • 13:37

    13:37

    Цео снимак полагања венца на споменик Народним херојима

  • 13:22

    Неочекивана ситуација и залутали министар

    На овако важним догађајима где је организација на изузетно високом нивоу ипак могу да се десе непредвидиве ствари. Рецимо, руски министар финансија Антон Силуаов неочекивано се нашао у аутобусу који је превозио новинаре.

    Како би стигао на концерт ком су присуствовали лидери Русије и Кине, морао је да приложи малу жртву – дао је изјаве за десетак различитих медија.

    "Кул је. Важно је да се дође до тачке где треба да се нађемо, у овом случају до концертне сале. Није ми важно чиме ћу доћи до тамо, могао сам и пешке. Мада, не знам пут. Дешавају се различите ситуације, али увек може да се нађе решење", поручио је Министар.

  • 13:14

    Испорука руског "ауруса" у Кину

    Руска марка аутомобила "аурус" може да крене да се испоручује Кини, рекао је први потпредседник владе Денис Мантуров, преноси "Шот".

    Према његовим речима, у Кини можда има људи који желе да купе руски аутомобил премијум класе.

    Међутим, како би се у Кини покренула продаја руских аутомобила, ваља почети од услужне инфраструктуре, указао је Мантуров.

    "За сада је акценат на руском тржишту, али ћемо се у будућности проширити и на кинеско тржиште", поручио је Мантуров.

  • 13:09

    Инвестициона сарадња у основи руско-кинеских односа

    Инвестициона сарадња лежи у основи руско-кинеске сарадње, рекао је данас директор руског фонда за директне инвестиције Кирил Дмитријев у Пекингу.

    Пекинг и Москва су, како је додао, до сада уложили новац у више од 50 пројеката, који су важни за грађане Русије.

  • 12:59

    Отворена Година културе Русије и Кине

    Ова и следећа година објављене су у Русији и Кини за унакрсну Годину културе, што значи да ће у Русији бити обележена година културе Кине, а у Кини - година културе Русије.

    С тим у вези, планирано је да се у 38 градова Русије и 51. граду Кине одрже различити догађаји. Очекује се да ће их бити чак 230.

  • 12:49

    Завршен концерт

    Владимир Путин и Си Ђинпинг напустили су концертну салу где је оркестар приредио свечаност поводом 75 година од успостављања дипломатских односа Пекинга и Москве.

    Према распореду се очекује да ће Путин и Си ускоро да се прошетају парком уз обавезно послужење у виду кинеског чаја, након чега ће уследити неформални разговори уз вечеру.

    Помоћник председника Јуриј Ушаков је раније рекао да ће се управо на неформалном састанку водити најбитнији разговори, а сам Владимир Путин је обећао да ће тада свом пријатељу Си Ђинпингу предочити детаље сукоба у Украјини.

  • 12:31

    Путин са премијером Државног савета Кине Ли Ђијангом

    Програм који су потписали председници Русије и Кине о продубљивању односа свеобухватног партнерства и стратешке интеракције поставили су нове задатке и дугорочне оријентире руско-кинеских веза, оценио је Владимир Путин на састанку са премијером Државног савета Кине Ли Ђијангом.

    Наредни сусрет шефова влада Русије и Кине ће се одржати у Москви, поручио је председник Русије Владимир Путин.

    Редовни сусрети шефова влада Русије и Кине су доказали ефикасност, између осталог и у реализацији споразума који су постигнути на највишем нивоу, указао је руски председник.

    Опширније о Путиновом састанку са премијером Државног савета Кине читајте овде.

  • 12:23

    Путин положио венац

    Уз свечану музику, председник Русије положио је венац на споменик Народним херојима на тргу Тјенанмен.

    Путин је на венац поставио траку у бојама руске заставе на којој пише: "Од председника Руске Федерације".

    Национални споменик Кине подигнут је у знак сећања на хероје који су изгубили животе у револуционарној борби кинеског народа у 19. и 20. веку.

  • 12:11

    Почео концерт у част 75 година од успостављања дипломатских односа Пекинга и Москве

    Концерт поводом 75 година од успостављања дипломатских односа Пекинга и Москве је почео.

    Путин и Си уживају у спектаклу.

  • 11:53

    Путин: Осећам се као код куће

    Руско-кинески односи се константно развијају и усавршавају, поручио је председник Русије пре свечаног концерта посвећеног 75. години од успостављања дипломатских односа између Русије и Кине.

    Путин се извинио што је дуго говорио без паузе за преводиоце и тако им отежао посао, рекавши да је за то одговорна пријатељска атмосфера због које му је пријатно и осећа се као код куће.

    "Извините, молим вас, што сам дуго причао, нисам направио паузу за преводиоца. Једноставно, осећам се као код куће и на тренутак сам помислио да овде већ сви говоре руски", рекао је Путин уз осмех.

    Веома је симболично што се на данашњи датум и важни јубилеј покреће велики пројекат "Година културе Русије и Кине", чији програм је веома опширан, а укључиваће позоришне турнеје, филмске фестивале, изложбе музеја и библиотека, форуме, сајмове културе, уметности, концерте, спортска такмичења и много тога, додао је Путин.

    Одржаће се и велики кинески конкурс где ће се тестирати познавање руског језика, а сви ти догађаји биће лепо прихваћени у Кини, додао је руски председник.

    "Пушкин, Гогољ, Достојевски, Чајковски, Рахмањинов су имена која су добро позната у Кини", додао је Путин.

    Цитирао је потом стих из познате песме старе 75 година, који и данас живи у руском народу а гласи: "Руси и Кинези браћа су довека".

    "Управо у овако братском духу ћемо наставити да јачамо руско-кинеско стратешко партнерство", поручио је Путин а сала му је одговорила громогласним аплаузом.

    "Наша сарадња има неограничене могућности, успели смо да превазиђемо тешке препреке и остваримо најамбициозније задатке", навео је руски председник.

image