Свет

Загонетна биографија атентатора на Роберта Фица: Да ли је Јурај Цинтула манџуријски кандидат?

Напад на словачког премијера био је политички мотивисан, рекли су словачки званичници, док су детаљи из живота осумњиченог за атентат толико разнородни и на моменте неповезани да с правом остаје упитаност око тога ко је тај човек и који су његови стварни мотиви
Загонетна биографија атентатора на Роберта Фица: Да ли је Јурај Цинтула манџуријски кандидат?© Tanjug/Radovan Stoklasa/TASR via AP

Времешни пензионер и песник са пиштољем за који има уредну дозволу, тако је звучао први опис осумњиченог за атентат на словачког премијера Роберта Фица.

Да ли је човек за којег су сви светски медији пренели да се зове Јурај Цинтула (71) уз фотографију како га полиција хапси на лицу места усамљени појединац, као што се, на пример, тврди за убицу Џона Ф. Кенедија Ли Харви Освалда, или је прстом на обарачу Цинтуле управљала нека невидљива рука за коју се сумња да стоји и иза Ли Харви Освалда. Да ли је Цинтула, можда, изманипулисан попут главног лика филма "Манџуријски кандидат" којем је опран мозак како би за интересе комунистичке Кине и Совјетског Савеза убио америчког политичара?

Словачки министар унутрашњих послова Матуш Шутај Ешток изјавио је данас новинарима да је напад политички мотивисан и да су разлози које је набројао осумњичени обустава војне помоћи Украјини, Закон о словачкој телевизији РТВС и кадровске промене у судству.

Министар је додао да нападач није члан ни десно, ни лево орјентисаних група, да је учествовао у антивладиним протестима и да је деловао као "вук самотњак".

Цинтулина биографија, баш као и биографија Ли Харви Освалда, пуна је контрадикторности и аномалија које би могле да сведоче да у свему томе није баш тако једноставно склопити све коцкице.

Прве информације које су се појавиле у медијима биле су да је у питању пензионисани припадник обезбеђења, противник Фицове политике, за којег је његов син рекао да је имао уредну дозволу за ношење оружја.

"Немам никакву идеју шта је мој отац намеравао и планирао", рекао је син осумњиченог за словачке медије, а преноси Ројтерс.

Он је додао и да што се тиче ставова његовог оца према Фицу, може само да каже да он није гласао за њега. Као и да није психијатријски пацијент.

Дан након атентата на словачког премијера, западни медији нашироко су почели да деле фотографију Цинтуле са скупа, како се обавезно наводи, проруске словачке групе "Словенски бранци" из јануара 2016. године. Како се може видети на њиховом фејбсук профилу, политички кредо ове организације, угашене 2022, је: "Ни Вашингтон, ни Москва, ни Брисел – Братислава", али да се не замарамо детаљима, суштина је свакако ко није с нама, тај је "проруски".

Дакле, фотографију је објавио мађарски истраживачки новинар на друштвеној мрежи Икс и она је убрзо преплавила све западне медије.

На фотографији је Цинтула поред председника организације Петера Шврчека, и ето "проруске" везе осумњиченог за атентат.

То што је пензионисани припадник обезбеђења који симпатише догађаје "проруских" организација покушао да убије премијера којег исти ти западни медији такође називају "проруским" није једина бизарност.

Словачки министар полиције понудио је објашњење да је Цинтула овом скупу пре осам година присуствовао јер је желео да их позове да престану да користе оружје. За које он сам има уредну дозволу, није згорег запазити, што је само једна од необичности.  

"Проруска веза" Цинтуле и "Словенских бранци" у медијима је поткрепљивана и његовим песмама које је организација наводно објављивала на свом фејсбук профилу, који врви од младића и девојака у униформама и с оружјем. Неки од стихова су и антимигранстки.

Неколико година касније, песник са дозволом за ношење ватреног оружја, основао је Покрет против насиља наводно потакнут убиством мигранта на улици, барем тако се преноси његово лично сведочење. Овог "пацифисту" Цинтулу пријатељи описују као симпатизера Прогресиве Словачке, опозиционе, прозападне странке, либерала који је против система и против насиља.

Са Прогресивном Словачком заиста и дели бар нешто од уверења. На фејсбук страници његовог удружења против насиља и данас стоји објава из априла 2022. "Какво словенско братство, он је агресор и нападач", а која се, судећи према коментарима који се нижу испод односи на Роберта Фица.

Такође, Прогресивна Словачка у Братислави је организовала протесте због наводног државног преузимања телевизије РТВС. На снимку који се јуче ширио друштвеним мрежама, Цинтула, како пише испод, говори о мотивима напада на Фица и каже да је пуцао у њега јер се не слаже са његовом политиком и зато што је напао Радио телевизију Словачке. А то је као разлоге напада набројао и министар полиције.

Коначно, још један снимак осумњиченог за атентат појавио се на Иксу: онај на којем он учествује у протесту подршке Украјини и противи се обустављању војне помоћи овој земљи. Наводно је са њим и његова жена, која је јуче ухапшена, како су пренели медији, али чији идентитет није саопштен.

Пацифиста против насиља који носи оружје и залаже се да се исто шаље земљи у сукобу, "проруски" настројени песник који учествује на протестима подршке Кијеву, човек који пати због смрти мигранта и пише антимигрантске песме.

Опсег интересовања и активности Јураја Цинтуле захвата тако екстремне полове да је оправдано упитати се да ли је реч о шизофреном човеку, а његов син тврди да он то није, или згодном материјалу којег нека невидљива рука лако може да активира на овој или оној страни политичког спектра.

Све док се не стигне до притискања црвеног дугмета и радикалног акта какав је атентат на премијера.

image