Свет

Премијер Словачке још у априлу предвидео атентат? (ВИДЕО)

Незадовољство дела друштва јавило се после председничких избора у Словачкој, на којима је победио Петер Пелегрини, а не кандидат либерала Иван Корчок, којег су поједини бирачи подржали

Словачки премијер Роберт Фицо, на кога је јуче извршен атентат, поручио је у видео-поруци у априлу да незадовољство дела словачког друштва резултатима председничких избора у тој земљи појачавају поједини словачки медији што би могло да доведе до убиства једног од политичара у влади.

"Представнике владе псују на улицама. Само чекам да та фрустрација, коју интензивно продубљују 'Деник Н', 'Сме' и 'Актуалити' (информативни портали), резултира убиством једног од првих владиних званичника. Не претерујем ни најмање", указао је тада Фицо.

Према његовим речима, незадовољство једног дела друштва јавило се после председничких избора у Словачкој, на којима је победио Петер Пелегрини, а не кандидат либерала Иван Корчок, којег су поједини бирачи подржали.

Словачки премијер рањен је јуче у атентату, после седнице владе у граду Хандлова, на око 150 километара североисточно од Братиславе.

Премијер је одмах превезен у болницу, нападач је ухапшен, а након дуге операције његово стање је стабилно, али и даље изузетно тешко.

Роберт Фицо је један од главних противника чланства Украјине у НАТО-у, и истакао је да ће ставити вето на учлањење јер је то, како је навео, "пут у трећи светски рат".

Осим тога, Фицо се снажно успротивио слању војника и оружја кијевском режиму, јер како је рекао, "то би могло да доведе до још веће ескалације сукоба, а Братислава то не жели".

image