Свет

Још један "врућ неред": Како ће изгледати дебате Бајдена и Трампа

Последња дебата двојице кандидата пре четири године била је хаотична, а тако ће највероватније бити и овог пута
Још један "врућ неред": Како ће изгледати дебате Бајдена и ТрампаGetty © Chip Somodevilla

Када су се Доналд Трамп и Џозеф Бајден први пут суочили у председничкој дебати, у септембру 2020, Си-Ен-Енов Џејк Тапер је то описао као "врућ неред у горућем контејнеру сред железничког судара". Гле ироније, управо ће Тапер сада да буде један од домаћина њиховог поновног судара, предвиђеног за 27. јун.

Председничке дебате у Америци традиционално организује једна невладина организација, састављена од једнаког броја демократа и републиканаца. Ове године, међутим, и Бајден и Трамп су одбили њихов предложени распоред – и договорили свој. Први двобој ће да организује Си-Ен-Ен, а други Еј-Би-Си, почетком септембра. 

"Један од Баједнових услова је да нема публике, што објашњава зашто је домаћин Си-Ен-Ен", шалио се комичар Џими Фалон, будући да тај ТВ канал има никакву гледаност у САД.

Модератори ће притом моћи да искључе микрофон кандидату којем није ред да говори. Нема сумње да су Бајденови саветници инсистирали на оваквим условима на основу оне фамозне прве дебате, пре четири године. Тада је Бајден углавном рецитовао припремљени текст а Трампу се обраћао само када је хтео да га вређа – док се тадашњи председник понашао као новинар, постављајући свом изазивачу неугодна питања, кад већ медији нису хтели.

"Човече, 'ајде ћути више", рекао је у једном тренутку изнервирани Бајден. Његова кампања је после покушала то да стави на мајицу, мислећи да ће бити популарније од Трампове чувене реплике Хилари Клинтон ("зато што би ти била у затвору") из 2016, али није се примило.

Бајден се после још једном изнервирао и подвикнуо "ја сам демократска странка!" да би тадашњи председник добацио, "ниси ако се пита (Камала) Харис."

Четири године касније, Демократе су можда рачунале да ће успети да Трампа осуде по некој од деведесет оптужница и стрпају га у затвор пре новембра, али то сада изгледа све мање вероватно. И онда се одједном појављује Бајден и у видео поруци позива на дебате "средом, јер чујем да тад имаш времена", алудирајући на чињеницу да је осталим данима Трамп на суду.

Ово је или очај или намештаљка, прокоментарисао је то Вивек Рамасвами, бивши републикански кандидат за председника. А онда је Бајденова екипа то мање-више и признала листу "Политико". Притом су открили и да ће Бајдену у припремама да помаже његов бивши шеф кабинета Рон Клајн – али и да ће овим аранжманом затворити врата за учешће у дебатама Роберту Кенедију Млађем.

 Управо би Кенеди могао објасни наглу заинтересованост Беле куће за дебате, од којих су раније бежали. Син Бобија Кенедија прво је покушао да изазове Бајдена на унутарстраначким изборима, али су га демократе у томе спречиле. Сад покушава да се пробије као независни кандидат, што је у САД готово немогуће.

На то се осврнуо и Трамп, који је у четвртак објавио да "покварени Џо" не жели Кенедија у дебатама јер је овај "бриткији и далеко паметнији", али и "већи левичар". Трамп је додао да нема ништа против да и Кенеди учествује, али да му за то неће бити довољно породично име.

И тако испада да ћемо највероватније гледати репризу "врућег нереда" уочи Видовдана.

image