Свет

Ванредно стање на Пацифику: Француска губи контролу над деловима Нове Каледоније

Власти у Паризу су послале додатне трупе у пацифичку територију
Ванредно стање на Пацифику: Француска губи контролу над деловима Нове Каледоније© Tanjug/AP Photo/Nicolas Job

Француска влада покушава да поврати контролу над Новом Каледонијом, рекао је високи комесар Луј Ле Фран, пошто додатне безбедносне снаге стижу у пацифичку територију како би окончале недељу дана насилних протеста група које се залажу за независност.

Ле Фран је рекао да ће нова безбедносна распоређивања, након што је француски председник Емануел Макрон прогласио ванредно стање, помоћи да се поново успостави контрола владе после дана нереда који су за собом оставили запаљене аутомобиле, запаљене продавнице и импровизоване барикаде дуж путева, преноси "Блумберг".

Протести су избили након предлога закона који би омогућио неким француским становницима острва да гласају, што би потенцијално смањило моћ домородачког бирачког тела.

Нова Каледонија одржала је референдум о независности 2021. године на којем је великом већином гласала да остане део Француске, након што су кључне локалне групе бојкотовале гласање.

"Стићи ће значајна појачања", рекао је високи комесар новинарима у петак. Они ће помоћи да се поврати ауторитет у "подручјима која смо последњих дана изгубили, где контрола више није осигурана".

Насиље је пореметило производњу никла, кључне индустрије у тој територији, погађајући рударе, укључујући француску фирму "Ераме СА". Протести нису били усмерени против ресурсних компанија.

Ова територија је прошле године била трећи највећи светски произвођач метала за батерије, чинећи око 6 одсто глобалне производње, према подацима Геолошког завода САД.

Ванредно стање уведено у среду требало би да траје 12 дана. Портпарол владе Приска Тевено рекла је новинарима да та мера дозвољава властима да забране јавне протесте и да захтевају од људи да остану у својим домовима, између осталог.

image