Свет

Џејмс Кук и краљица Викторија на мети демонстраната

"Дан Аустралије" се као национални празник све више оспорава, а поједини аустралијски држављани абориџинског порекла називају га "Даном инвазије"
Џејмс Кук и краљица Викторија на мети демонстранатаGetty © Darrian Traynor

Демонстранти у Аустралији су током националног празника - "Дан Аустралије", којим се обележава долазак прве британске флоте са затвореницима у залив Ботани 1788. године, срушили статуу капетана Џејмса Кука и црвеном бојом премазали статуу краљице Викторије у Мелбурну, у знак протеста против британског насељавања ове земље прве више од два века, преноси "Телеграф".

Бронзана статута британског капетана, који је 1770. године први поставио заставу Велике Британије на аустралијском континенту исечена је у висини зглобова, а на гранитном постољу вандали су исписали речи "колонија ће пасти".

Демонстранти су Џејмса Кука, који је иначе за Британску империју освојио источну обалу Аустралије, описали као "убицу у служби британског империјализма". 

"Дан Аустралије" се као национални празник све више оспорава, а поједини аустралијски држављани абориџинског порекла називају га "Даном инвазије" и сматрају да означава "почетак процеса одузимања имовине и катастрофе за првобитне становнике континента".

Са друге стране, политичари из Аустралије осудили су овај акт, а полиција је покренула истрагу. Сам акт вандализма снимљен је и објављен на анонимном налогу на друштвеној мрежи Инстаграм, а на њему се може видети како се маскирани демонстранти са капуљачама пењу на постоље статуе капетана Кука и брусилицом је одсецају у висини чланака.

Уз снимак постављен је и опис: "Капетан Кук је био убица у служби британској империјализма, а краљица Викторија директор и надзорник геноцида", као и порука: "Колонијализам никада неће бити слављен, већ срушен".

Власти су већ најавиле да ће статуе бити поново постављене, односно очишћене од црвене фарбе. Ово није први пут да се током националног празника статуе личности из колонијалног периода Аустралије вандализују, а слични случајеви забележени су у САД и Великој Британији, нарочито током протеста у организацији покрета "Блек лајвс метер".

image