Свет

Варшава забрањује истицање крстова, али је коришћење "изабраних" заменица пожељно

Нова политика стреми да обезбеди "неутралност" у просторијама градске скупштине Варшаве
Варшава забрањује истицање крстова, али је коришћење "изабраних" заменица пожељноGetty © Beata Zawrzel/NurPhoto via Getty Images

Главни град Пољске дао је инструкције државним службеницима да не излажу распећа и друге верске симболе у градској скупштини Варшаве, што је изазвало негодовање конзервативних група.

Званичницима неће бити дозвољено да каче крстове или распећа на зидове нити да их држе на својим столовима, преноси лист "Газета Виборца". Међутим, државним службеницима ће и даље бити дозвољено да носе крстове док су на послу.

Ово правило је део ширег скупа прописа који имају за циљ борбу против различитих облика дискриминације у изразито конзервативној земљи.

Званичницима је наложено да користе родно неутралан језик, да се обраћају људима користећи њихове изабране личне заменице и да не дискриминишу истополне парове.

"Варшава је први град у Пољској који је усвојио такав документ", рекла је портпаролка градске скупштине Моника Бут.

Неки политичари и верске групе тврде да су такви прописи неприкладни у претежно католичкој земљи.

"Мислим да је ова одлука непотребна... Пронашао сам велики број крстова на зидовима Сејма (доњег дома пољског парламента). Иако ја лично нећу да качим крстове у јавним канцеларијама, не мислим да нам данас у Пољској не треба рат око тога да ли крстове треба скинути са зидова", рекао је Шимон Холовнија, председник пољског парламента. 

Конзервативни члан парламента Себастијан Калета обећао је да ће затражити од тужилаштва да провери да ли политика престонице крши неки од постојећих закона, док је група католичких активиста "Ордо јурис" позвала људе да шаљу жалбе градској већници.

Градоначелник Варшаве Рафал Тржасковски стао је у одбрану нових правила и осудио "изазивање панике у медијима". Он је објаснио да су смернице постављене да би се обезбедило инклузивно окружење и подржао пољски секуларизам.

"Свако има право да верује или не верује. Ово укључује државне службенике и чиновнике. Али свако ко дође у канцеларију својим послом има право да осећа да је у неутралној канцеларији. Једноставно је", написао је градоначелник на Иксу, додавши да "нико не намерава да води битку против било које религије у Варшави".

Тржасковски је рекао на конференцији за новинаре да се прописи неће односити на болнице, школе и центре за социјални рад.

Он је даље појаснио да, иако смернице забрањују одржавање верских церемонија у владиним зградама, оне се неће односити на "традиционалне историјске прославе", као што је комеморација на устанак грађана Варшаве 1944. против нацистичке окупације током Другог светског рата.

image