Свет

Претња Пољској: Нема ЛГБТ, нема ЕУ фондова

Француски посланик Пјер Карлескинд објавио је писмо европских комесара, у коме се тврди да ниједан евро неће отићи локалним самоуправама у Пољској које су се прогласиле за "Зоне слободне од ЛГБТ"
Претња Пољској: Нема ЛГБТ, нема ЕУ фондоваGetty © Maciej Moskwa

Ниједна пољска локална самоуправа која је усвојила резолуцију по којој је "Зона слободна од ЛГБТ" неће имати право да користи кохезионе фондове ЕУ, објавио је на твитеру француски посланик Пјер Карлескинд, позивајући се на Комисију ЕУ.

"Потврђено је! Ниједан евро из ЕУ неће отићи у 'зоне слободне од ЛГБТ популације' у Пољској.  Европска комисија ми је писмом потврдила да ће испунити своја упозорења: нема новца без поштовања вредности", написао је Карлескинд.

Комесари Елиса Фереира и Николас Шмит Карлескинду су, наиме, послали писмо у коме су одговорили на његово питање, истичући да се "принципи једнакости и недискриминације" понављају у прописима ЕУ за кохезиону политику.

Нагласили су да је Комисија покренула поступак против Пољске пошто та земља, наводно, није како треба одговорила на истрагу извршне власти ЕУ о природи и утицају "зона слободних од ЛГБТ идеологије".

Наиме, од 2019. године пет пољских региона и више од 190 општина, инспирисаних налепницама "Зона слободна од ЛГБТ" које су додате једном издању десничарског листа "Газета Полска" , усвојиле су резолуције о стварању такозваних "зона без ЛГБТ идеологије". 

Четири региона су након интервенције Комисије опозвала своје резолуције, а пети их је изменио.

Карлескинд је још навео да су, суочене са претњом суспензије средстава, десетине локалних заједница одустале од своје анти ЛГБТ политике, а да ЕК појачава притисак и на преосталих 60 локалних власти.

Потврђујући да ће Комисија наставити да прати ово питање, комесари су истакли да је Пољска пристала да уведе специфичну клаузулу против дискриминације у свој споразум о партнерству и програмима за период финансирања 2021-2027.

Клаузула се односи на општине, округе и регионе. У њој се наводи да ће подршка кохезионој политици бити обезбеђена само оним пројектима и корисницима који су усклађени са антидискриминационим одредбама закона ЕУ.

Према речима комесара који су одговорили на Карлескиндово писмо, правила кохезионе политике захтевају да државе чланице успоставе неопходне аранжмане и процедуре како би осигурале поштовање Повеље ЕУ о основним правима.

"На Пољској је да успостави ове аранжмане и да потом обавести Комисију и пружи оправдање за испуњење хоризонталног услова из Повеље", наводи се у писму.

 

image