Свет

Аналена Бербок признала: Украјина суочена са озбиљним потешкоћама код Харкова

Немачка министарка спољних послова позвала је западне земље да пошаљу још далекометног оружја Кијеву, упркос чињеници да руске снаге управо због тога ослобађају безбедносну зону на територији Украјине, како непријатељ не би могао да добаци до њених граница
Аналена Бербок признала: Украјина суочена са озбиљним потешкоћама код Харковаwww.globallookpress.com © Philipp von Ditfurth/dpa

Оружане снаге Украјине трпе озбиљне потешкоће у Харковској области, признала је шефица немачке дипломатије Аналена Бербок на маргинама састанка министара спољних послова Савета Европе у Стразбуру.

"Ситуација у близини другог највећег града у Украјини је крајње драматична", рекла је Бербокова, преноси "Тагесшау".

Због тога је позвала Запад да пошаље Украјини више далекометног оружја.

Како је објаснио руски председник Владимир Путин, руска војска спроводи офанзивне акције у Харковској области како би заштитила пограничне области и своје грађане од сталних напада са украјинске стране.

"Гађају тачно у центар града, на стамбена насеља Белгорода, а ја сам јавно рекао да ћемо, ако се тако настави, бити приморани да направимо безбедносну зону – санитарну зону. Управо то и радимо", поручио је Путин из Кине.

Раније је заменик председника Савета безбедности Русије Дмитриј Медведев поручио западним лидерима да добро израчунају домет оружја које шаљу Кијеву, јер ће од тога зависити дубина безбедносне зоне коју ће Русија створити како би се заштитила од напада непријатеља.

image