Свет

Бивши директор ЦДЦ-а: Потенцијални нежељени ефекти вакцина против ковида мање штетни од оболевања

Упоредо са смањењем броја смртних случајева од ковида 19, расте забринутост због нежељених ефеката вакцине, с обзиром на то да је значајан број вакцинисаних људи пријавио различите нежељене реакције
Бивши директор ЦДЦ-а: Потенцијални нежељени ефекти вакцина против ковида мање штетни од оболевањаGetty © Mateusz Wlodarczyk/NurPhoto

Др Роберт Редфилд, бивши директор Центра за контролу и превенцију болести (ЦДЦ), рекао је да су многи званичници који су покушали да упозоре јавност на потенцијалне проблеме са вакцинама за ковид-19 били притиснути да ућуте и да је крајње време да то признају да је било "значајних" нежељених ефеката.

"Нико није желео да прича о потенцијалном проблему са вакцинама, јер су се плашили да ће то изазвати контраефекат да људи не желе да се вакцинишу", рекао је др Редфилд, преноси портал "Епок тајмс".

Редфилд је био део Операције "Варп Спид" Трампове администрације, пројекта за убрзани развој вакцине против ковида 19 у време пандемије када се мало знало о вирусу и када је брзо увођење вакцине сматрано кључним за стављање епидемије под контролу и укидање карантина.

Иако постоји дуготрајна контроверза о озбиљности ковида 19, недавна студија процењује да је глобална стопа смртности од случаја била 8,5 одсто у фебруару 2020, али је пала на 0,27 одсто у августу 2022, што значи да је процењено смањење релативног ризика током тог времена било невероватних 96,8 одсто.

У интервјуу за "Њузнејшн", др Редфилд је рекао да су вакцине које су развијене као део операције "Варп Спид" важне и да су спасиле "много живота".

Међутим, упркос њиховим предностима, недостаци вакцина морају бити предмет отворене дискусије, рекао је он.

"Они су важни за најугроженије људе, старије од 60, 65 година. Они заиста нису толико критични за оне који су испод 50 година или млађи. Али те вакцине су спасиле много живота. Такође – морамо бити искрени, неки људи су добили значајне нежељене ефекте од вакцине", рекао је он.

"Има доста људи који су прилично болесни и никада нису имали ковид 19, али су болесни због вакцине", указао је, истичући да се то мора признати.

Упоредо са смањењем броја смртних случајева од ковида 19, расте забринутост због нежељених ефеката вакцине, с обзиром на то да је значајан број вакцинисаних људи пријавио различите нежељене реакције.

Најчешћи нежељени ефекти вакцине су они који утичу на тело уопште, при чему су температура, умор и општа нелагодност прва три, према америчком систему за пријаву нежељених ефеката, али има и других.

На пример, запаљење срчаног мишића (миокардитис) и запаљење слузнице изван срца (перикардитис) су званично признате од стране ЦДЦ-а као познати нежељени ефекат "Модерниних" и "Фајзерових" мРНА вакцина за ковид-19.

Пријављени су и поремећаји нервног система, при чему су такви поремећаји трећи по учесталости у "Фајзеровим" испитивањима, након општих нежељених догађаја и нежељених догађаја повезаних са мишићима.

Постојали су и радови који повезују вакцине против ковида 19 засноване на протеинима са шиљцима са кожним проблемима, тупим зујањем у ушима познатим као тинитус, оштећењем вида, згрушавањем крви, па чак и смрћу.

Недавни извештаји  показују и да је вероватноћа смрти повезана са вакцинама за ковид-19 (у непосредној вези са вакцином, а не доказано узрокована њом) била више од 100 пута већа него за вакцине против грипа.

Такође постоји забринутост због скока смртних случајева и инвалидитета након вакцинације.

ЦДЦ и даље препоручује да људи свих узраста добију вакцину за ковид-19, истичући да потенцијални нежељени ефекти не надмашују потенцијалну штету од оболевања од ковида 19.

У саопштењу објављеном крајем априла, агенција је поново позвала одрасле особе од 65 и више година да добију најновију верзију вакцина.

image