Свет

Хаос у парламенту Тајвана: Биланс туче - потрес мозга, прелом репне кости и нагњечена ребра (ВИДЕО)

Чланови све три странке потули су се због реформи
Хаос у парламенту Тајвана: Биланс туче - потрес мозга, прелом репне кости и нагњечена ребра (ВИДЕО)Getty © picture alliance / Contributor

На седници тајванског парламента дошло је до туче која је резултирала потресом мозга, преломима и другим повредама посланика.

Посланици је требало да размотре контроверзни предлог опозиције да се криминализују званичници који дају лажне изјаве у парламенту и да се законодавном телу дају већа овлашћења да надгледа владу.

Тензије су биле високе и пре седнице, а посланици су викали и гурали једни друге испред зграде у Тајпеју.

Ситуација је ескалирала када су посланици ушли у скупштинску салу и међусобно  се потукли, не штедећи ни жене.

У тучи су учествовали чланови све три странке – Демократске прогресивне партије (ДПП) новоизабраног председника Лај Чинг Теа, чија ће инаугурација бити у понедељак; опозициони Куоминтанг (КМТ), који има три места више у парламенту од ДПП-а, али није у стању да формира већину; и Тајванска народна партија (ТПП), која има само осам места.

Током туче, посланик ДПП-а завршио је у болници након што су га противници бацили преко стола, па је пао на главу.

У једном тренутку, један политичар је зграбио нацрт закона и побегао из већа како његове колеге не би могле да гласају о њему.

ДПП је саопштио да је најмање осам њених чланова повређено у тучи, укључујући генералног секретара Розалију Ву, која је задобила "тешке контузије ребара". Остали посланици су задобили повреде укључујући потрес мозга, фрактуру репне кости и ишчашење шаке. Странка је обећала да ће ићи на суд због, како је рекла, "зверстава" које су починили њихови политички ривали.

ДПП оптужује Куоминтанг и ТПП за "неуставну злоупотребу" свог положаја у покушају да прогурају предлоге без уобичајеног процеса консултација. Опозиција, међутим, инсистира на томе да Лајева партија покушава да "монополизује власт" на самоуправном острву – које Кина сматра делом своје суверене територије – одупирањем променама.

image