Свет

Тајвански медији: Лај Чинг Те нови лидер Тајвана, опозиција признала пораз (ВИДЕО)

Кандидат опозиционе странке Куоминтанг Хо Ју Их претходно је признао пораз на изборима
Тајвански медији: Лај Чинг Те нови лидер Тајвана, опозиција признала пораз (ВИДЕО)© Tanjug/AP Photo/Ng Han Guan

Лај Чинг Те из владајуће тајванске Демократске прогресивне партије (ДПП) изабран је за новог председника Тајвана након председничких избора, који су одржани данас, јављају тајвански медији.

Кандидат опозиционе странке Куоминтанг Хо Ју Их претходно је признао пораз на изборима за председника Тајвана.

"Разочарао сам све, овде сам да изразим своје дубоко жаљење. Опростите ми", казао је Хо Ју Их обраћајући се својим бирачима.

Кандидат за независност Тајвана Лај Чинг Те из владајуће тајванске Демократске прогресивне партије има прелиминарну предност на изборима за председника тог острва, показали су подаци након 30 минута пребројавања, преноси "Санли ТВ".

Лај Чинг Те за сада је освојио 38,5 одсто и 2,7 милиона гласова, следи кандидат опозиционе странке Куоминтанг, који се залаже за нормализацију односа са Пекингом, Хо Ју Их са 32,5 одсто и 2,3 милиона гласова. На трећем месту је кандидат Тајванске народне партије, који се залаже за дијалог са Пекингом и САД, Ко Вен Же са 28,9 одсто и 2,07 милиона гласова.

Не прецизира се колики је проценат гласачких листића већ пребројан нити када ће пребројавање бити завршено.

Хиљаде тајванских присталица Демократске прогресивне партије (ДПП), која је тренутно на власти на острву, окупило се како би изразили подршку тој партији пре објављивања резултата општих избора, јавља дописник "РИА Новости".

Наиме, бирачка места за председничке изборе на Тајвану су затворена, а тајвански телевизијски канали преносе пребројавање гласова.

Пре избора, Лај Чинг Те је изјавио да је спреман да води оштру политику како би постигао независност Тајвана од копна, а залаже се и за блиску сарадњу са Западом.

image