Свет

Кина одбрусила САД: Ви сте ти који због профита продужавате сукоб у Украјини

Док САД и њихови савезници наоружавају Украјину "у све ширем спектру и обиму", Пекинг се доследно залагао за прекид ватре и дипломатско решење кризе, поручио је заменик кинеског изасланика при Савету безбедности УН
Кина одбрусила САД: Ви сте ти који због профита продужавате сукоб у Украјиниwww.globallookpress.com © Cia Pak/UN Photo

Вашингтон намерно одуговлачи сукоб у Украјини и настоји да профитира од њега док "каља" углед Пекинга лажним оптужбама, рекао је заменик кинеског изасланика при Савету безбедности УН у понедељак.

Током састанка о украјинском сукобу, амбасадор Генг Шуанг се осврнуо на тврдње САД да Кина испоручује Русији компоненте наоружања, назвавши их "неоснованим" и "потпуно неприхватљивим".

"Кина није актер у украјинској кризи нити је њен творац", рекао је Генг. "Нити смо дали смртоносно оружје било којој страни у сукобу, нити радимо... оно што САД раде, а то је да намерно продуже борбу и профитирају од кризе. Ми то нећемо учинити", рекао је он.

Кинески дипломата је упозорио да се сукоб у Украјини продужава великим испорукама оружја и муниције "све ширег спектра и обима", које Кијеву шаљу САД и њихови савезници. У међувремену, Пекинг се доследно залагао за прекид ватре и дипломатско решење кризе.

"Оружјем се можда могу окончати ратови, али оно не доноси трајни мир", рекао је Генг Савету безбедности.

Он је поновио став Пекинга да су санкције САД и ЕУ кинеским компанијама које послују са Русијом једностране и нелегитимне.

"Кина има право да остварује нормалну економску и трговинску сарадњу са свим земљама света, укључујући и Русију, и у такву сарадњу се не треба мешати нити је поткопавати", рекао је дипломата.

"Позивамо САД да престану да нападају, блате и клеветају Кину и шире измишљотине, и зауставе једностране санкције и неразумно сузбијање кинеских предузећа", додао је Генг.

Упркос томе што су Вашингтон и његови савезници потрошили више од 200 милиона долара на наоружавање и опремање Кијева уз тврдње да их то не чини страном у сукобу, то није спречило западне званичнике да у више наврата оптуже Пекинг да помаже руској војсци тако што увози робу са двоструком наменом у Русију.

Кинеско министарство спољних послова директно је одговорило на оптужбе прошле недеље, поручивши Вашингтону да "скретање пажње и пребацивање кривице није прави начин" за решавање сукоба.

Генг је у понедељак додао да САД треба да "престану да користе украјинску кризу како би унапредиле сопствену геополитичку стратегију, изазвале блоковску конфронтацију и служиле сопственој агенди".

image