Свет

Нови ниво "европске" цивилизације: Изјавити саучешће је "бизарно", "глупо" и "за осуду"

Посланица немачке Слободне демократске партије назвала је потез Шарла Мишела "глупим" и "неукусним". Британски лист оцењује да је ирански председник Раиси био близак савезник руског председника Путина
Нови ниво "европске" цивилизације: Изјавити саучешће је "бизарно", "глупо" и "за осуду"Getty © Pier Marco Tacca

Председник Европског савета Шарл Мишел изазвао је критике у ЕУ због изражавања "искреног саучешћа" Ирану поводом смрти председника Ебрахима Раисија, преноси британски "Експрес".

Раисија, који је погинуо 20. маја, Запад је раније прозвао "техеранским касапином" због наводне "репресије и кршења људских права."

Шарл Мишел, једна од највиших личности ЕУ, изразио је саучешће Ирану друштвеној платформи Икс, наводи британски лист.

Мишел је на Иксу написао: "ЕУ изражава своје искрено саучешће због смрти председника Раисија и министра спољних послова Абдолахијана, као и других чланова њихове делегације у хеликоптерској несрећи. Саосећамо са њиховим породицама."

Политичари, јавне личности и неки корисници Икса у ЕУ осудили су изјаву Шарла Мишела. 

Анастасија Вишневскаја Ман, која представља немачку Слободну демократску партију (ФДП) на предстојећим европским изборима у јуну, одговорила је на поруку председника Савета: "Ово је… бизарно? Чудно? Глупо? Неукусно?".

Независна посланица немачког Бундестага Јоана Цотар послала је сличну поруку: "Најпре ЕУ учествује у потрази за Раисијем, а онда још изражава саучешће. Погинуо је масовни убица и, док потлачени у његовој земљи славе, ЕУ лије сузе. То је невероватно. Потребан нам је потпуно другачији начин рада."

Раиси је, додаје британски лист, био "близак савезник Владимира Путина" и састао се са руским лидером у Москви у децембру 2023. године.

Начелник генералштаба иранске војске генерал-мајор Мохамад Багери именовао је тим који ће спровести истрагу о паду хеликоптера, у којем је погинуо председник Ирана Раиси.

Истрагу предводи генерал Али Абдолах, а резултати ће бити објављени после истражног поступка, пренела је ИРНА.

Хамидреза Азизи из Немачког института за међународне и безбедносне послове (СВП) у Берлину, која је иначе рођена у Техерану, рекла је да ће дужност председника Раисија до избора који ће бити одржани на лето преузети потпредседник државе Мохамед Мокхбер.

Азизијева је додала да ће његове везе са највишим члановима Корпуса гарде исламске револуције (ИРГЦ) вероватно резултирати њиховом учешћем у новој иранској влади.

image