Свет

Захуктава се дипломатска криза Шпаније и Аргентине: "Педро, пази на жену"

Због међусобних увреда и оптужби, одбијања да упуте извињења и претњи казном, расправа влада двеју држава све више поприма облик свађе деце у вртићу
Захуктава се дипломатска криза Шпаније и Аргентине: "Педро, пази на жену"© Photo by Tomas Cuesta/Getty Images

Након изјава председника Аргентине Хавијера Милеија у Мадриду у којима је оптужио супругу шпанског премијера Педра Санчеза Бегоњу Гомез за корупцију и вређао шпанску владу, а затим позива и одбијања двојице званичника да један другом упуте извињење, страсти између Шпаније и њихове некадашње колоније се не смирују.

Према аргентинској страни, све је почело 3. маја када је "шпанска влада оптужила председника Милеија да конзумира наркотике". 

Шпанци, међутим, тврде да је Милеи својим недавним наступом у Мадриду први показао да "није дорастао задатку".

Уље на ватру која је довела и до опозива шпанског амбасадора у Буенос Ајресу посебно су доливали и вирални хаштагови и мимови на интернету под слоганом #ПедроПазиНаЖену које је ревносно делио и популаризовао и сам Милеи. 

Одлуку Шпаније да повуче амбасадора из Аргентине Милеи је, иначе, описао као "непромишљеност арогантног социјалисте".

"Морамо да објаснимо господину Санчезу да он није цела Шпанија, он није држава", рекао је аргентински председник.

Председник Аргентине је данима одушевљено пратиоцима на свим друштвеним мрежама показивао да је на Иксу "Педро, пази на жену" међу најкоришћенијим и најтраженијим хаштаговима.

Судећи по фотографијама које се деле на друштвеним мрежама, парола се са интернета прелила и на графите на улицама Мадрида. 

Подсећамо, истрага против Бегоње Гомез уследила је након жалбе групе за борбу против корупције "Манос лимпијас" (Чисте руке). Група је навела да је Гомезова искористила свој утицај као супруга премијера да би наводно обезбедила спонзоре за магистарски курс на универзитету који је водила.

Буенос Ајрес је саопштио да неће ићи путем Шпаније и неће опозвати свог амбасадора из Мадрида.

Ко је први почео

Санчез и министар спољних послова Шпаније Хосе Мануел Албарес запретили су Аргентини да ће преузети "одговарајуће мере", ако Влада Аргентине не упути извињење.

Аргентински министар унутрашњих послова Гиљермо Франкос је за аргентински "Насион" рекао да се Милеи неће извинити Шпанији "јер нема разлога за то".

Портпарол аргентинског председника Мануел Адорни је затим објаснио да је тренутна дипломатска непријатност избила пре три недеље када је Санчесов министар саобраћаја Оскар Пуенте сугерисао да би Милеијево ексцентрично понашање у медијима могло да се оправда "гутањем супстанци".  

Како су пренели шпански медији, "Санчез није казнио свог министра", а оптужбе на рачун Милеија су појачане.

"Тада су уследили бескрајни напади других министара и самог Санчеза, који су говорили да је Милеи фашиста, мрзитељ, лоша особа", рекао је Адорни.

Поручивши да Аргентинци немају за шта да упуте извињење, позвао је Шпанце да се извине њима.

Милеи је у свом стилу на Иксу поставио слику лава који риче испред аргентинске заставе.

"Поздрав свима! Лав се вратио и сурфује на таласу суза социјалиста. Живела проклета слобода!", написао је. 

image