Свет

Екстравагантна посета аргентинског председника Шпанији: Милеи презире шпанске званичнике

Аргентински председник Хавијер Милеи оптужио је шпанску владу да њена политика не доноси ништа осим сиромаштва и смрти
Екстравагантна посета аргентинског председника Шпанији: Милеи презире шпанске званичникеGetty © Tomas Cuesta

Још и пре него што је у петак започео тродневну посету Мадриду, аргентински председник Хавијер Милеи скандализовао је јавност изјавом да је социјалистичка влада донела "сиромаштво и смрт" Шпанији, а успут је оптужио за корупцију и супругу шпанског премијера, преноси Асошиејтед прес.

Можда би други шефови државе искористили такву посету да поправе односе. Не и Милеи.

Председник Аргентине не намерава да се извини за речи упућене супрузи шпанског премијера Педра Санчеза, казао је портпарол председника Аргентине Мануел Адорни .

"Председник Милеи неће да се извињава, није дужан да се извињава. У ствари, били бисмо веома срећни да се шпанска влада упути извињење председнику за све увреде које је примио у последњих 15 дана", рекао је портпарол. 

У међувремену, Шпанија је опозвала свог амбасадора у Аргентини, а министар спољних послова је позвао изасланика те јужноамеричке земље да од Милеиа затражи јавно извињење. 

Хавијер Милеи, екстравагантна бивша телевизијска звезда, уопште не планира да се током тродневне посете Мадриду састане са шпанским премијером Педром Санчезом.

Милеи се неће састати ни са шпанским краљем, ни са било којим другим владиним званичником, али ће у недељу присуствовати самиту партије Вокс, која се жестоко противи социјалистичкој влади.

Неуобичајене посете су за њега уобичајени посао. Овај миљеник глобалне крајње деснице је повезан са америчким милијардером Илоном Маском, а ни овог пута није пропустио да похвали бившег председника САД Доналда Трампа. На недавном путовању у САД Милеи је заобишао Белу кућу.

У Мадриду је представио своју књигу "Пут либертаријанца", коју је промовисао конзервативни шпански лист "Разон".

Књига је у Шпанији повучена из продаје зато што се у биографији аутора лажно наводи да Милеи поседује докторат. Иначе, у њој Милеи објашњава своје радикалне економске идеје о слободном тржишту.

Такође, он је осудио социјализам као "интелектуалну превару и ужас у људском смислу", за шта га је конзервативна публика наградила аплаузом.

"Добра ствар је што свет рефлектора сија свуда и што чинимо 'црвенима' (левичарима) непријатности широм света", додао је Милеи.

Он је промовисао своју политику штедње у Аргентини, која је у априлу довела до пада инфлације, али је заборавио да помене цене карата за метро у Буенос Ајресу, које су се више него утростручиле.

Обећао је да ће од Аргентине учинити "земљу са највише економских слобода на свету", а поновио је и обећање да ће укинути аргентинску централну банку.

Једини политичар са којим се Милеи срео у Мадриду је његов идеолошки саборац Сантјаго Абаскал, лидер десничарске партије Вокс.

На самиту Вокса у недељу, уочи европских парламентарних избора у јуну, окупиће се личности из целе Европе које припадају крајњој десници. Своје присуство овом скупу аргентински председник је описао као "морални императив".

Напетости између Милеија и Санчеза почеле су када је прошлог новембра шпански премијер одбио да честита Милеиу на његовој изненађујућој победи.

Непријатељство је кулминирало недавно, када је један од Санчезових министара рекао да Милеи користи наркотике.

Аргентински председник је одговорио необично оштром изјавом, у којој је Санчезову владу оптужио да "угрожава средњу класу социјалистичком политиком, која не доноси ништа осим сиромаштва и смрти."

image