Свет

Нова правила дипломатије: Литвански министар спољних послова неће да изјави саучешће Ирану

"Дипломатско" понашање шефа литванске дипломатије после смрти иранског председника
Нова правила дипломатије: Литвански министар спољних послова неће да изјави саучешће ИрануGetty © NurPhoto / Contributor

Министар спољних послова Литваније Габријелијус Ландсбергис одбио је да изрази саучешће Ирану после смрти председника Ебрахима Раисија и министра спољних послова Хосеина Амира Абдолхијана.

Ирански званичници страдали су у паду хеликоптера протеклог викенда.

Према досадашњим правилима дипломатије али и кућног васпитања, у таквим случајевима, изражава се саучешће, чак и ако се о покојнику не мисли све најлепше. Или се, макар, ћути.

Међутим, литвански дипломата, коме је обожавани прадеда био нациста, главни управник концентрационих логора и потписник правног акта о национализацији јеврејске имовине, одлучио је обнародује своја морална начела.

"Није ми пријатно да изражавам саучешће док Иран шаље дронове који се користе против цивила у Украјини", навео је он на Иксу.

Могуће је да је Ландсбергис научио на искуству високог званичника ЕУ Шарла Мишела који се нашао на удару критика због тога што је Брисел понудио помоћ Техерану у потрази и касније изразио саучешће због смрти иранског лидера.

Иран оптужују да снабдева Русију дроновима за њену Специјалну војну операцију у Украјини.

image