Свет

"Веома осетљив захтев": Писторијус није сигуран да ће бранити украјинско небо

Упитан о идеји Владимира Зеленског да би западне земље могле да обарају руске ракете изнад Украјине, немачки министар одбране је рекао да би то било директно учешће у рату
"Веома осетљив захтев": Писторијус није сигуран да ће бранити украјинско небо© Tanjug/AP Photo/Evgeniy Maloletka

Немачка и друге земље не разговарају озбиљно о ​​могућности обарања руских ракета и дронова изнад Украјине, то би било директно учешће у сукобу, рекао је немачки министар одбране Борис Писторијус на конференцији за новинаре са летонским министром одбране Андрисом Спрудсом.

Упитан о идеји Владимира Зеленског да би западне земље могле да обарају руске ракете изнад Украјине, Писторијус је рекао да је реч је о "веома осетљивом захтеву".

"То би било директно учешће у рату. Тако да бих рекао, хајде да разговарамо о томе, али сада није време, и немамо баш прилику да то озбиљно разматрамо. Бар у Немачкој, али, колико ја знам, и у другим земљама", додао је немачки министар одбране.

Шеф Шолцове посланичке групе СПД-а Ролф Муцених је раније назвао неодговорним и изузетно опасним предлоге немачких парламентараца да се одбију руски ваздушни удари снага НАТО-а над Украјином .

Како је писао "Франкфуртер алгемајне цајтунг", неколико немачких парламентараца подржало је идеју коришћења  западних противваздушних система  из земаља НАТО-а за супротстављање руским пројектилима изнад Украјине.

image