Свет

Трамп неће сведочити у случају порно глумице Сторми Данијелс

Доналд Трамп се изјаснио да није крив по 34 оптужбе за фалсификовање пословних записа
Трамп неће сведочити у случају порно глумице Сторми Данијелс© Tanjug/Justin Lane/Pool Photo via AP

Бивши амерички председник Доналд Трамп одлучио је да неће сведочити на суђењу због наводне "куповине ћутања" порно звезде Сторми Данијелс, чиме је брзо завршио своју одбрану и отворио пут поротницима да следеће недеље почну са разматрањем.

Трамп је недељама подстицао спекулације о томе да ли ће се бранити од оптужби за фалсификовање пословних докумената како би прикрио исплату Данијелсовој пре председничких избора 2016. године, преноси Ројтерс.

Сведочењем је могао да покуша да лично убеди веће од 12 поротника и шест заменика да је његов циљ био да заштити своју породицу од срамоте, а не да прикрије причу о наводном "сексуалном сусрету" који штети његовим политичким изгледима.

Али оптужени за кривична дела обично не сведоче на сопственим суђењима, јер их то излаже питањима тужилаца. Трамп би био у опасности од кривоклетства да је лагао под заклетвом.

У пркосном сведочењу на прошлогодишњем суђењу за превару, Трамп је кажњен од стране судије и на крају му је наложено да плати 355 милиона долара казне. Сличан наступ у овом случају могао је да отуђи поротнике.

Трамп се изјаснио да није крив по 34 оптужбе за фалсификовање пословних записа. Он је негирао да је прекршио закон и рекао да никада није имао секс са Данијелс, која је детаљно сведочила о наводној вези са Трампом из 2006. године.

image