Свет

Венецијанска комисија Грузији: Не усвајајте закон о страним агентима

Европски експерти упозоравају да би закон негативно утицао на "отворену, информисану јавну дебату, плурализам и демократију"
Венецијанска комисија Грузији: Не усвајајте закон о страним агентимаGetty © Nicolo Vincenzo Malvestuto / Contributor

Предложени грузијски закон о страним агентима је антидемократски и могао би да се користи за гушење критике, упозорило је највише правно тело Савета Европе.

Закон, којим се од медија и невладиних организација захтева да се региструју као "страни агенти" уколико "остварују интересе стране силе", односно ако примају више од 20 одсто својих средстава из иностранства, чека коначно гласање у грузијском парламенту следеће недеље.

Венецијанска комисија - позната и као Европска комисија за демократију путем закона - позвала је грузијску владу да не усвоји нацрт закона у садашњем облику, преноси "Политико".

Оваква правила би негативно утицала на "отворену, информисану јавну дебату, плурализам и демократију", утврдио је панел од четири међународна правника.

Владајућа партија Грузијски сан каже да је закон неопходан за заштиту од страног утицаја.

Венецијанска комисија оцењује да је оквир закона превише "широк и нејасан", а захтеви за финансијско извештавање су непрактични и отворени за злоупотребу да како би се "наметнуле дуготрајне, узнемирујуће и скупе ревизије". Додаје се да етикета рада у интересу стране силе, чак и ако није укорењена у ствари, може да створи стигму.

Реагујући на извештај, посланица Грузијског сна рекла је да он показује да "нема правних или других аргумената против грузијског закона о транспарентности". Она је оптужила правнике да дају "пристрасне политичке процене уместо професионалне аргументе".

ЕУ је упозорила да би усвајање закона практично потопило шансе Грузије да се придружи блоку, само шест месеци након што је земљи додељен статус кандидата.

Амерички Конгрес је најавио да ће размотрити нацрт закона којим се уводе санкције политичарима из Грузијског сна ако постане закон, док високи амерички званичници упозоравају на све већи утицај Русије, пошто сличан закон (рађен, иначе, по узору на амерички), већ постоји у овој земљи.

Владајућа странка Грузије оптужила је западне силе за мешање у њене унутрашње ствари и оценила да невладине организације планирају да покушају да збаце изабрану владу.

Десетине хиљада Грузијаца изашло је на улице последњих недеља у знак протеста против нацрта закона. 

image