Свет

Високи званичник ЕУ: Брисел ће Грузији одузети статус кандидата због закона о страним агентима

Шеф спољне политике Европске уније Жозеп Борељ је недавно саопштио да ће усвајање овог закона веома негативно утицати на напредак Грузије на путу ка чланству у ЕУ
Високи званичник ЕУ: Брисел ће Грузији одузети статус кандидата због закона о страним агентимаGetty © Cliff Volpe

Прошлог децембра Европска унија доделила је Грузији статус кандидата за чланство у ЕУ, али, након што је владајућа партија Грузијски сан усвојила закон о страним агентима, Брисел је ушао у сукоб са Тбилисијем, пише "Форин полиси".

Закон о страним агентима захтева од свих организација које добијају више од 20 одсто средстава из других земаља да се региструју у грузијском Министарству правде као "агенти страног утицаја".

Влада Грузије тврди да је овај закон потребан ради "одбране од псеудо-либералних вредности и заштите суверенитета земље."

Председница Грузије Саломе Зурабичвили је 19. маја објавила да је ставила вето на овај закон, али њена одлука може бити поништена у другом кругу гласања у парламенту.

Шеф спољне политике Европске уније Жозеп Борељ је недавно објавио саопштење, у коме је упозорио да усвајање овог закона "веома негативно утиче на напредак Грузије на путу ка ЕУ", позивајући грузијску владу да повуче спорни закон.

Како је изјавио аналитичар у Евроазијској групи из Вашингтона Тинатин Јапаридзе, казнене мере и санкције ЕУ против Грузије су током наредних недеља и месеци мало вероватне. Брисел за сада само посматра како се ствари развијају.

Заменик државног секретара за европска и евроазијска питања САД Џејмс О'Брајен је 14. маја запретио грузијској влади "финансијским ограничењима и ограничењина путовања за грузијске званичнике" уколико се закон не промени.

Уколико се настави оваква реторика против САД, додао је, односи са Тбилисијем ће бити угрожени. Иначе, овај закон је рађен по узору на амерички.

Високи званичник ЕУ, који је затражио да остане анониман, рекао је да је највероватнији сценарио да ће у октобру, уколико закон не буде повучен, Европска комисија неће потврдити статус кандидата Грузији.

Неколико званичника ЕУ критиковало је блок због тога што је до сада био "превише мекан". Такође, они указују на знаке "нелибералног заокрета" грузијске владе и њеног приближавања Русији.

image