Свет

Премијер Грузије: Један европски комесар ми прети да ћу проћи као Фицо

Чињеница да европски званичници помињу атентат на Фица указује да Грузија има посла са изузетно опасном силом која жели да сеје немир у земљи, приметио је Иракли Кобахидзе
Премијер Грузије: Један европски комесар ми прети да ћу проћи као Фицо© Prime Ministry of Georgia/Anadolu

Премијер Грузије Иракли Кобахидзе изјавио је да му је један од европских комесара запретио да ће проћи као премијер Словачке Роберт Фицо који се налази у болници након атентата на њега, наводи се у објави грузијске Владе на Фејсбуку.

"Видели сте шта се десило Фицу? Морате да будете веома опрезни", поручио је европски званичник грузијском премијеру, наводећи притом низ мера које би западни политичари могли да предузму у случају да вето који је председница Салома Зурабишвили ставила на усвојен Закон о транспарентности страног утицаја буде надгласан.

Сам Кобихадзе истиче да је, чак и у контексту вишегодишњих уцена, претња изречена током телефонског разговора са једним од европских комесара била необична.

"Помињање атентата на Фица указује да Грузија има посла са изузетно опасном силом која жели да сеје немир у земљи", приметио је премијер.

Тбилиси се већ навикао на претње из других држава због усвајања закона о страним агентима, али овога пута ситуација "посебно забрињава", навео је Кобихадзе.

Прошле недеље грузијски парламент је већином гласова усвојио Закон о транспарентности и страном утицају, колоквијално познат као "закон о страним агентима", који је последњих недеља изазвао политичку кризу у тој јужнокавкаској држави.

Западне земље упутиле су претње Тбилисију, а секретар за штампу Беле куће Карин Жан Пјер упозорила је да ће Вашингтон суштински преиспитати билатералне односе ако закон ступи на снагу.

Шеф Канцеларије за координацију санкција Стејт департмента Џим О'Брајен је заузврат рекао да би САД могле да уведу ограничења Грузији ако се не промени нацрт који је усвојио парламент. ЕУ је обећала да ће замрзнути захтев републике за чланство у Унији.

Закон је наишао на оштре критике опозиције, невладиног сектора и прозападних медија, али и многих западних званичника, који су га пежоративно назвали "руски закон", алудирајући на сличан пропис који је у Русији на снази од 2012. године.

Међутим, мало ко од њих помиње да закон готово идентичног имена постоји и у САД, и то још од 1938. године, као и да се усвајање таквог прописа разматра и у Европској унији.

image