Свет

Састанак шефа ЦИА и Мосада у Европи наредних дана, тема - преговори са Хамасом

Састанак на високом нивоу биће први откако су преговори о прекиду ватре у Појасу Газе и ослобађању талаца пропали пре две седмице
Састанак шефа ЦИА и Мосада у Европи наредних дана, тема - преговори са ХамасомGetty © Presidency of Egypt / Handout/Anadolu

Директор ЦИА Вилијам Бернс састаће се наредних дана у Европи са шефом Мосада Давидом Барнеом и катарским премијером Мохамедом бин Абдулрахманом ал Танијем, у настојању да се оживе преговори о ослобађању израелских талаца које држи Хамас, изјавила су два неименована америчка и израелска званичника за "Тајмс оф Израел".

Израелски лист преноси да није познато да ли ће и шеф египатске обавештајне службе Абас Камел присуствовати предстојећем састанку, као што је то био случај приликом ранијих састанака, али да ће Каиро остати укључен у посредовање у преговорима.

Састанак на високом нивоу биће први откако су преговори о прекиду ватре у Појасу Газе и ослобађању талаца пропали пре две седмице, након што је Хамас предложио измене предлога америчких, катарских и египатских посредника, које су потом САД и Израел оценили као неприхватљиве.

Израелски ратни кабинет претходно је овластио преговарачки тим Израела да настави индиректне разговоре са Хамасом.

Предлог је предвиђао постепено ослобађање 128 преосталих израелских талаца, почев од ослобађања 33 жене, старијих и болесних особа током примирја у трајању од шест седмица. У другој фази требало је да буду ослобођени преостали таоци уз разговоре о трајном прекиду ватре.

Хамас је, у одговору на предлоге посредника које је Израел одобрио, између осталог, одбио ослобађање 33 таоца у првој фази и уз то је захтевао трајно окончање борби у Појасу Газе, уместо ограниченог примирја.

image