Свет

Мосад остаје укључен: Преговори Израела и Хамаса се настављају

Нетанјахуов кабинет је саопштио да се израелске снаге неће повући из Појаса Газе зато што је "одлучан да уништи Хамас"
Мосад остаје укључен: Преговори Израела и Хамаса се настављајуGetty © Photo by Amir Levy/Getty Images

Преговори Израела и Хамаса о Гази и ослобађању талаца и пуштању затвореника се настављају и званичници израелске обавештајне службе Мосад остају на преговорима.

Мали тим Мосада се вратио из Дохе у Израел ради консултација о току преговора, али није дошло до прекида преговора, преноси Ројтерс.

У преговорима који се воде уз посредовање Катара и Египта, Хамас је затражио да прекид ватре буде увод у крај рата и повлачење израелских снага из Појаса Газе.

Израел искључује такву могућност, наведено је у саопштењу кабинета израелског премијера Бењамина Нетанјахуа, јер је "одлучио да уништи Хамас".

Израел је, како су јуче известили медији, пристао да ослободи између 700 и 800 палестинских затвореника у замену за 40 талаца које држи Хамас, а што би требало да буде део потенцијалног споразума о прекиду ватре уз посредовање Сједињених Држава.

Палестинска милитантна група Хамас поздравила је усвајање резолуције Савеза безбедности УН (СБ УН) којом се тражи хитан прекид ватре у Појасу Газе, истичући да је група спремна на сарадњу са Израелом у вези са разменом заробљеника.

Резолуција је усвојена након одлуке САД да се уздрже од гласања, док је свих осталих 14 чланица СБ УН гласало за усвајање. Резолуцијом се такође тражи хитно и безусловно ослобађање свих талаца.

image