Свет

Међународни суд правде одлучује о захтеву Јужне Африке за обуставу израелске офанзиве на Рафу

Израелске снаге настављају да гомилају трупе
Међународни суд правде одлучује о захтеву Јужне Африке за обуставу израелске офанзиве на Рафу© Tanjug/AP Photo/Leo Correa

Међународни суд правде данас ће донети одлуку о захтеву Јужне Африке да нареди обуставу израелске офанзиве на Рафу.

Истовремено, израелски званичници нe одустају од распоређивања додатних снага у Рафи.

Задаћемо веома тежак ударац Хамасу, поручује министар одбране Јоав Галант, док портпарол ИДФ-а истиче да израелске снаге у Рафи "раде циљано и прецизно".

Министарство здравља у Гази саопштило је да је од почетка израелских напада убијено најмање 35.800 Палестинаца, а рањено 80.011 људи.

Високи представник ЕУ за спољну политику и безбедност Жозеп Борељ навео је да су сви донатори ЕУ обновили своју подршку Агенцији УН за помоћ палестинским избеглицама (УНРВА).

Ипак, све је тежа ситуација у Појасу Газе. Болница Ал-Акса у централној Гази ускоро ће престати са радом због недостатка горива за рад генератора у болници, саопштиле су палестинске власти.

Портпарол немачког канцелара Олафа Шолца Штефен Хебестрајт поручио је да ће Немачка ухапсити израелског премијера Бенјамина Нетанјахуа уколико Међународни кривични суд изда налог за његово хапшење.

Портпарол израелског премијера осудио је администрацију немачког канцелара због те изјаве поручујући да "многи у свету морају да провере свој морални компас".

image