Свет

Хамас поздравио одлуку Шпаније, Ирске и Норвешке: Важан корак ка независној држави

Палестину тренутно признаје девет држава чланица ЕУ
Хамас поздравио одлуку Шпаније, Ирске и Норвешке: Важан корак ка независној државиGetty © Darrian Traynor

Палестински Хамас који управља Газом поздравио је данас одлуку Ирске, Шпаније и Норвешке да признају Палестину као државу, навела је та група на Телеграму.

"Поздрављамо саопштења Норвешке, Ирске и Шпаније да признају државу Палестину и сматрамо то важним кораком ка потврђивању права палестинског народа на стварање независне државе", истиче се у саопштењу, преноси ТАСС.

Одлуку је поздравила и Палестинска управа која има ограничену контролу на Западној обали.

Претходно је генерални секретар Извршног комитета Палестинске ослободилачке организације (ПЛО), Хусеин ал-Шеик, такође поздравио одлуку Норвешке, Шпаније и Ирске, оценивши да је у питању "историјски тренутак".

"То су историјски тренуци у којима слободни свет тријумфује, за истину и правду, након дугих деценија палестинске националне борбе, патње, бола, окупације, расизма, убистава, репресије, злостављања и уништавања, којима је био изложен народ Палестине," навео је Ал-Шеик на платформи Икс.

Тренутно Палестину признаје девет држава чланица ЕУ. Осам држава – Бугарска, Кипар, Чешка, Мађарска, Малта, Пољска, Румунија и Словачка – су се за то определиле још 1988. године и пре свог уласка у ЕУ, а Шведска је то учинила 2014. године.

Палестину данас признаје 146 од 193 државе чланице УН, односно 75 одсто.

Одлуком УН 1947. године одређено је стварање две државе – Израела и Палестине, али је створена само израелска.

image